Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν επιστρέφονται περιουσίες στους Ελληνοκύπριους

Η βουλή του ψευδοκράτους ενέκρινε προχτές το νομοσχέδιο περί αποζημιώσεων ακίνητης περιουσίας, που αποκλείει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στις περιουσίες τους. Οπως γράφει χτες ο τουρκοκυπριακός Τύπος, το νομοσχέδιο ψήφισαν στην ολομέλεια τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και Μεταρρυθμιστικής Δράσης, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα Κοινοτικής Απελευθέρωσης και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό. Ο νόμος αυτός προνοεί την καταβολή αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών και αποκλείει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν με δριμύτητα τις πρόνοιες του νόμου, ενώ από πλευράς της κυβέρνησης του ψευδοκράτους δεν έγιναν σχόλια ή ανακοινώσεις. Εξάλλου, με βάση συμφωνία που υπεγράφη προχτές στην Αγκυρα, η Τουρκία θα παραχωρήσει 147.700 δολάρια στο ψευδοκράτος. Το δάνειο χορηγείται για ανασυγκρότηση του δημόσιου και οικονομικού τομέα.

Αποσύρονται όπλα αμερικανικής κατασκευής από την Εθνική Φρουρά

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Νέα» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ελλάδα και την Κύπρο να αποσυρθεί από την Κύπρο οπλισμός αμερικανικής κατασκευής. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το θέμα τέθηκε στον ίδιο πρόσφατα από τον Αμερικανό Πρεσβευτή και ότι η κυπριακή κυβέρνηση το αντιμετωπίζει.

Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται εσωτερικά από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι τα θέματα της άμυνας είναι πολύ ευαίσθητα, ιδιαίτερα όταν άπτονται διακρατικών σχέσεων.

Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας, επιβεβαιώνοντας ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν απομάκρυνση του αμερικανικής κατασκευής οπλισμού που διαθέτει η Εθνική Φρουρά είπε ότι το θέμα αφορά κυρίως την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι η Κύπρος θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Ανέφερε επίσης ότι οι χειρισμοί που θα γίνουν θα είναι τέτοιοι ώστε να μην επηρεαστεί η ετοιμότητα και η ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία
η περιοχή «Βήτα-8»

Στο μεταξύ επιστράφηκε χτες στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Βρετανία, περιοχή νοτίως του διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας, γνωστή ως περιοχή διακατοχής "Βήτα-8", που χρησιμοποιούνταν από τους Βρετανούς ως πεδίο βολής έως το 1974. Η επιστροφή της περιοχής έγινε το χθες το πρωί σε ειδική τελετή στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ. Η περιοχή βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα νοτίως του αεροδρομίου Λάρνακας και χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο αεροπορικών βομβαρδισμών μέχρι το 1974, οπότε λειτούργησε το αεροδρόμιο.

Η περιοχή έχει καθαριστεί από βρετανικά ειδικά συνεργεία που διεξήγαγαν εργασίες γι' αυτό το σκοπό έξι φορές από το 1985.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει κανένα βλήμα μέχρι βάθους τεσσάρων μέτρων. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν σχέδια αξιοποίησης της περιοχής μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι από τις 40 συνολικά περιοχές που βρίσκονταν υπό διακατοχή βάσει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν ήδη επιστραφεί 27, ενώ άλλες τρεις βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Παραμένουν δέκα περιοχές που θα επιστραφούν στην Κυπριακή Δημοκρατία όταν η Βρετανία παύσει να τις χρησιμοποιεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ