Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο στόχαστρο του αυταρχισμού το φιλειρηνικό κίνημα

Μετατέθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή η δίκη του Ν. Χριστάνη

Για την Παρασκευή 24 Οκτώβρη μετατέθηκε η δίκη του Νίκου Χριστάνη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο Ν. Χριστάνης διώκεται με πρόσχημα μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μεγάλων αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων την περίοδο του βρώμικου πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, το 1999. Η υπόθεση δεν πρόλαβε να εκδικαστεί χτες.

Η δίκη του γίνεται λίγες μέρες πριν τη δίκη των 5 συναγωνιστών της ειρήνης στις 29 Οκτώβρη στο Α' Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Και έρχεται να προστεθεί στη σειρά διώξεων σε βάρος του φιλειρηνικού και εργατικού κινήματος που εκδηλώνεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα το τελευταίο διάστημα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της Θεσσαλονίκης που απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του φιλειρηνικού κινήματος. Φορείς και εργατικά σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο συμπαράστασης που προγραμματίζεται την Τετάρτη 29 Οκτώβρη στις 9 το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Με ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Αμπελοκήπων, Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ εξέφρασε την απαίτησή του να πάψει ο αυταρχικός κατήφορος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς που βιώσαμε στο παρελθόν αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και διώξεις, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας που παρόμοιες μέθοδοι εφαρμόζονται και τώρα στην αρχή του 21ου αιώνα... Αντί η πράξη των αγωνιστών αυτών να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, γιατί με υψηλό αίσθημα ευθύνης έπραξαν το αυτονόητο, στάθηκαν αλληλέγγυοι στο δικαίωμα του γιουγκοσλαβικού λαού να ορίζει αυτός τις τύχες του, χωρίς ξένες επεμβάσεις και υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα της χώρας, σέρνονται ξανά στα δικαστήρια».

Εξάλλου, με αφορμή τις παραπάνω δίκες αλλά και μια σειρά άλλες περιπτώσεις διώξεων και καταδικών, που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής αυταρχισμού και καταστολής των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, με τη χρήση κρατικών και δικαστικών μηχανισμών, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ, με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, του ΠΑΜΕ, της ΠΟΕΕΠ, του Σωματείου Εργαζομένων στους Εργολάβους του ΑΠΘ και της Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.

Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα

Αύριο, Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), σχετικά με την επερχόμενη δίκη φιλειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα την ποινικοποίηση των αγώνων όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου θα παρέμβουν ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Γ.Α. Μαγκάκης, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ηλ. Νικολόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Αγ. Παπανεοφύτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ