Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Χρηματοδοτούν μηχανισμό παράπλευρης προπαγάνδας

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόταση για τροποποίηση των κανονισμό χρηματοδότησης οργανώσεων που προπαγανδίζουν την ΕΕ και δραστηριοποιούνται στη νεολαία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Παίρνοντας το λόγο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης τόνισε τα εξής:

«Μολονότι το θέμα που εξετάζουμε φαίνεται τεχνικό (αφορά τον ορισμό νομικής βάσης), κρύβει πίσω του μια πολύ σοβαρή πολιτική διάσταση, αφού αφορά τη χρηματοδότηση οργανώσεων οι οποίες, σύμφωνα με τη διατύπωση που επαναλαμβάνεται στις αιτιολογήσεις και των τριών εκθέσεων, "ενισχύουν το ευρωπαϊκό μήνυμα" και δραστηριοποιούνται σε τρεις κρίσιμους τομείς: τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Γιατί όμως πρέπει να ξοδευτούν κάπου 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο επί 5 χρόνια ώστε να ενισχυθεί το "ευρωπαϊκό μήνυμα"; Οπως φαίνεται, δεν αρκεί η διαφήμιση και η προβολή που γίνεται τόσο από τις υπηρεσίες της ΕΕ όσο και από τα κράτη μέλη για πείσει τους λαούς για τα καλά της Ενωσης, ούτε και οι χρηματοδοτήσεις εκπαιδευτικών ανταλλαγών και ειδικών προγραμμάτων για τη νεολαία και τον πολιτισμό. Οι καθημερινές εμπειρίες των εργαζομένων, η ανεργία, η λιτότητα, το χτύπημα των κατακτήσεών τους και η εμπορευματοποίηση των πάντων, αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Κατασκευάζεται λοιπόν ένας παράπλευρος προπαγανδιστικός μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα θέλει να εμπλέξει και να εξαγοράσει ανεξάρτητους οργανισμούς και ιδρύματα.

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε το έργο κάποιων απ' αυτούς τους οργανισμούς, δεν μπορούμε παρά να εντοπίσουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις χρηματοδότησης, όπως αυτή του Φόρουμ "Νεολαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης", που είναι μια προσπάθεια άμεσης παρέμβασης στο νεολαιίστικο κίνημα με στόχο να παρεμποδιστεί η ριζοσπαστικοποίηση των νέων. Από τις δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης ξεχωρίζουμε τη χρηματοδότηση της διδασκαλίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα πανεπιστήμια, τη χρηματοδότηση ιδρυμάτων που προωθούν την πολιτική της ΕΕ, ακόμα και την κατάρτιση εθνικών δικαστών στο κοινοτικό δίκαιο.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο στήσιμο προπαγανδιστικών μηχανισμών που επιδιώκουν να κρύψουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ. Για το λόγο αυτό θα καταψηφίσουμε και τις τρεις προτάσεις χωρίς να μπούμε στη συζήτηση για τις λεπτομέρειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ