Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο «από βορρά κίνδυνος»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο λαός μας - η μεγάλη πλειοψηφία του τουλάχιστον - ποτέ δε θεώρησε τα σοσιαλιστικά καθεστώτα των βαλκανικών χωρών ως εχθρικά. Ποτέ δεν πίστεψε ότι οι χώρες αυτές αποτελούσαν οποιαδήποτε και πολύ περισσότερο τη βασική απειλή ενάντια στη χώρα μας και όσα σχετικά έλεγαν και καλλιεργούσαν το ΝΑΤΟ και διάφοροι άλλοι. Και, βέβαια, όταν το 1981 έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, άκουσε με ανακούφιση και χαρά από τους τότε κυβερνώντες, να δικαιώνουν τις εκτιμήσεις και τα πιστεύω του.

Πόσο ήταν πραγματική, όμως, η δικαίωση αυτή και όχι μόνο λόγια; Επαψε πραγματικά η επίσημη Ελλάδα να θεωρεί βασικό και κύριο τον «από βορρά κίνδυνο» και εχθρό τις τότε σοσιαλιστικές βαλκανικές χώρες; Αντί άλλης απάντησης, σας παραθέτουμε τα όσα είπε προχτές ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Πέντε είναι οι κρίσιμες αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας -σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου - που υποχρέωσαν σε βαθιές τομές και αλλαγές. Και η πρώτη - πάντα σύμφωνα με τον υπουργό - είναι «ότι εξέλιπε ο από βορρά κίνδυνος. Πράγμα που σημαίνει, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πλέον κίνδυνο επίθεσης από τα βόρεια σύνορά της».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, έπρεπε να ανατραπεί ο σοσιαλισμός, για να μην υφίσταται ο «από βορρά κίνδυνος». Κι ενώ οι ανατροπές αυτές και οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εμφάνισαν και πάλι - μετά από πολλές δεκαετίες ειρήνης - τον πολεμικό όλεθρο στα Βαλκάνια, ο «από βορρά κίνδυνος εξέλιπε»..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ