Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συστηματική πολιτική ιδιωτικοποίησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας έκανε δημόσια γνωστό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας νέου νομοσχεδίου για τον τομέα της Υγείας, όπου ανάμεσα σε άλλα θα δίνει τη δυνατότητα στο ιδιωτικό κεφάλαιο να ιδρύει και να λειτουργεί Κέντρα Υγείας. Τα τελευταία θα λειτουργούν ως ιδιωτικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και θα συνάπτουν συμβάσεις με τα ΠΕΣΥ, για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, εννοείται στις γνωστές τιμές - φωτιά του ιδιωτικού τομέα. Το γεγονός καταγγέλθηκε με πρωτοσέλιδο θέμα του «Ριζοσπάστη» στις 24 Οκτώβρη.

Τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά, διαβάζοντας ένα σχετικό ρεπορτάζ στα χτεσινά «Νέα», με τίτλο «Σβήνουν τα Κέντρα Υγείας». Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα: «Απηρχαιωμένα μηχανήματα, ελλείψεις προσωπικού και χαοτική οργάνωση λειτουργίας συνθέτουν μια αποκαρδιωτική εικόνα στα περισσότερα από τα 213 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία σχεδιάστηκαν προ εικοσαετίας ως το "καμάρι του ΕΣΥ"».

Λέτε, αυτή η κατάσταση εγκατάλειψης και χάους, να είναι άσχετη με την προετοιμαζόμενη παράδοση του τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Εμείς, πάντως, λέμε πως αποτελούν στοιχεία της γενικότερης, οργανωμένης, σχεδιασμένης και συστηματικής κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας και παράδοσής της στους μεγαλοεπιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ