Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Είμαστε περήφανοι για τη συμβολή του ΚΚΕ στο όραμα!

Αφιερωμένη στα 85 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 86 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ήταν η πλατιά εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η Αχτίδα 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στη Φοιτητική Εστία Πατησίων, με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Την εκδήλωση «άνοιξε» μελωδικά ο Στέφανος Ψαραδάκος που τραγούδησε για όσους έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού. Εκλεισε εξίσου μελωδικά από το γκρουπ «Σεβτζιάν» της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους της Τουρκίας και του Κουρδιστάν. Στο ενδιάμεσο προβλήθηκε ταινία - ντοκουμέντο των συνθηκών που γέννησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση αλλά και την ίδρυση του ΚΚΕ και της 85χρονης πορείας του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών, αλλά και σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μ. Εκτάμι από το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ο Σ. Αλντογάν από τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, ο Αρν. Κελασάρ από την Κοινότητα των Κογκολέζων και ο Χρ. Γαϊτανίδης, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Οργάνωσης 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ.


Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε στο κοσμοϊστορικό για την ανθρωπότητα γεγονός, τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση και στο μεγαλύτερο γεγονός για το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, στην ίδρυση του ΚΚΕ. «Η Οχτωβριανή Επανάσταση - τόνισε - έδωσε ειρήνη, δουλιά, ψωμί. Μπόρεσε να εμπνεύσει ενθουσιασμό, να πείσει πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες για το πρόγραμμα και τις θέσεις της. Γι' αυτό άλλωστε συγκέντρωσε τα πυρά και το μίσος των ιμπεριαλιστών. Αναφερόμενος εκτενώς στην προσφορά της, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως αυτή δεν την αρνούνται ούτε οι ορκισμένοι εχθροί του Οκτώβρη.

Ερχόμενος στο σήμερα, ο ομιλητής υπογράμμισε πως η λέξη επανάσταση με τα ουσιαστικά, επιστημονικά της στοιχεία και χαρακτηριστικά, βρίσκεται ξανά στα χείλη πολλών ανθρώπων, παρότι δυσφημίστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, υπογράμμισε, αντλούμε διδάγματα από την ιστορία, βγάζουμε συμπεράσματα από τα θετικά και τα λάθη, όλα αυτά τα συνδέουμε με τη δράση και τα καθήκοντα του επαναστατικού κινήματος. Προσπαθούμε να τα συνδέσουμε με τους στόχους του σήμερα. Με το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης που προδιέγραψε το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως η Οχτωβριανή Επανάσταση διατηρεί ως όραμα, ως έννοια και προοπτική, πλήρως την αξία της. Παρότι πολλοί στην περίοδο των ανατροπών έσπευσαν να προεξοφλήσουν το τέλος των επαναστάσεων. Αντίθετα με το ΚΚΕ που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη επαναστατικές διαδικασίες. Κι αυτό, μιας και όσο υπάρχει καταπίεση και εκμετάλλευση, ξένη εξάρτηση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τόσο θα γεννιούνται δυνάμεις που μαχητικά θα αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική καταπίεση, θα συγκρούονται μ' αυτή την πολιτική με στόχο την ανατροπή της που δεν μπορεί να γίνει παρά με επαναστατική δράση, από την πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και με την καθοδήγηση του επαναστατικού της φορέα που είναι το Κόμμα νέου τύπου, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ακολούθως ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε διεξοδικά στις σύγχρονές μας εξελίξεις που σφραγίζονται από την ιμπεριαλιστική αποχαλίνωση, η οποία συνεπικουρείται άλλοτε φωναχτά άλλοτε σιωπηρά από σοσιαλδημοκράτες, αυτοαποκαλούμενους αριστερούς και αριστερίζοντες, από όσους απεμπόλησαν την προηγούμενη ζωή και δράση τους και σήμερα συκοφαντούν και υπονομεύουν τις σοσιαλιστικές ιδέες. Παρ' όλα αυτά, όπως σημείωσε, όλο και περισσότερες δυνάμεις αποδέχονται την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής προοπτικής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «είναι στο χέρι μας να επιταχύνουμε τη διαδικασία προσέγγισής τους με τα σοσιαλιστικά ιδανικά».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε πως το ΚΚΕ είναι το πιο παλιό και συγχρόνως το πιο νέο Κόμμα. Το πιο ζωντανό και δραστήριο. Αντλεί τη ζωτικότητά του από τις σοσιαλιστικές ιδέες, την κομμουνιστική προοπτική. Αυτό το όραμα της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την εκμετάλλευση το ανανεώνει και το καθιστά ικανό με νεανική ζωτικότητα στις ιδέες και στην πολιτική του πρόταση. Εξέφρασε δε την περηφάνια των κομμουνιστών για τη συμβολή του ΚΚΕ στο όραμα που, όπως τόνισε, δεν είναι θεωρητικό ζήτημα, αφού χωρίς όραμα οι άνθρωποι υποτάσσονται. Κι έκλεισε την ομιλία του καλώντας όλους, όσους παρευρίσκονταν, όλους όσοι στην πορεία βρέθηκαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις από την άκρη του δρόμου χωρίς να περάσουν όμως ποτέ στην αντίπερα όχθη, να κατέβουν ξανά στο δρόμο, στο κίνημα, να συστρατευτούν στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του ΚΚΕ και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην επικείμενη εκλογική μάχη για την εκλογική ισχυροποίησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ