Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΟΥΒΑΣ
Ετοιμη να υπερασπιστεί την επανάσταση όποτε χρειαστεί

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ συμμετείχε σε μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αβάνα

Αποψη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης της κουβανικής νεολαίας
Αποψη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης της κουβανικής νεολαίας
ΑΒΑΝΑ (του απεσταλμένου μας ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΚΙΑ).--

Χιλιάδες χάρτινες σημαίες της Κούβας ανέμιζαν στην πλατεία του «Μνημείου των Οκτώ Φοιτητών της Ιατρικής» όταν ανέβηκε στην εξέδρα των ομιλητών η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο της 27ης του Νοέμβρη, στην Αβάνα.

«Είμαστε μαζί σας...», είπε η Αλ. Παπαρήγα, «...γιατί στην Κούβα ο λαός είναι η πραγματική εξουσία. Είμαστε μαζί σας με το σύνθημα: Σοσιαλισμός ή θάνατος - Θα νικήσουμε!».

Είκοσι χιλιάδες νεολαίοι που είχαν κατακλύσει την πλατεία σήκωσαν τις σημαίες τους φτιάχνοντας μια θάλασσα ντυμένη στα χρώματα της επανάστασης, και μ' ένα μυριόστομο Socialismo o muerte, με μια κραυγή Venceremos - βγαλμένη από την ψυχή της επανάστασης, τη νεολαία - διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές παραδόσεις της επαναστατημένης Κούβας, να γίνουν αυτοί οι νέοι υπερασπιστές της σοσιαλιστικής Κούβας.

Από το πρωί χιλιάδες νεολαίοι άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στα σκαλοπάτια του Πανεπιστημίου της Αβάνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Φοιτητών Πανεπιστημίων (FEU). Στις 3 το μεσημέρι πάνω από είκοσι χιλιάδες φοιτητές (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών) είχαν συνταχτεί πίσω από τα πανό των σχολών τους. Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αλλά και συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Κούβας άρχισαν να κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια και να αναπτύσσονται στην πλατεία μπροστά από το Πανεπιστήμιο. Η πορεία σε λίγο αρχίζει. Στην κεφαλή της, μαζί με τα προεδρεία των φοιτητών και τους κυβερνητικούς, κομματικούς και εκπαιδευτικούς εκπροσώπους, και η Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των νέων της Κούβας
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των νέων της Κούβας
Ακολουθούν συγκροτημένα πίσω και κάτω από τα πανό τους μία μία όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου. Κάθε σχολή με το δικό της πανό.

Η πορεία ξεκίνησε με γρήγορους ρυθμούς. Τα συνθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο κόσμος έχει βγει στα μπαλκόνια και στις πόρτες των σπιτιών για να δει και να χαιρετήσει τους διαδηλωτές φοιτητές. Να τους χειροκροτήσει. Να φωνάξει μαζί τους. Ενα σύνθημα. Να καταγγείλει το εμπάργκο των Αμερικανών. Κι άλλο ένα σύνθημα. Να εκφράσει την αγάπη του στην ελευθερία και στην Κούβα. Κι άλλο ένα. Να υπερασπιστεί το σοσιαλισμό. Και οι φοιτητές δεν τους χαλάνε το χατίρι. Γεμάτοι φρεσκάδα, ζωντάνια και ενθουσιασμό συμπαρασύρουν στην πορεία τους όποιον βρουν μπροστά τους. Ολοι χωράνε σ' αυτή τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, υπάρχει χώρος για όλους, λένε - αλλά και να θέλει κανείς να ξεφύγει, μάλλον δεν μπορεί... Διότι οι φοιτητές δε διαδηλώνουν μόνο στο δρόμο. Εχουν κάνει ένα μέτωπο που ξεκινάει από το ένα πεζοδρόμιο και φτάνει ως απέναντι, στο άλλο - κι ας είναι φαρδύς ο δρόμος. Ενα τεράστιο πανό καταλαμβάνει όλο το οδόστρωμα, ανεβαίνει πάνω στα πεζοδρόμια και στριμώχνεται στις άκρες ανάμεσα στους εξωτερικούς τοίχους των πολυκατοικιών.

Εχουμε περπατήσει τα δύο από τα τρία χιλιόμετρα της διαδρομής της πορείας. Κι όσο βαδίζουμε ο ενθουσιασμός μεγαλώνει. Ο ρυθμός της πορείας ολοένα και γίνεται πιο γρήγορος. Τώρα πια τρέχουμε!... Και τα συνθήματα «πέφτουνε» βροχή πια!... Και οι φωνές πολλαπλασιάζονται. Ακούγονται νέα συνθήματα. Πιο δυνατά. Και τραγούδια...

Φτάνοντας στο «Μνημείο των Οκτώ Φοιτητών της Ιατρικής» χιλιάδες χάρτινες σημαίες της Κούβας ανεμίζουν πάνω από τα υψωμένα χέρια των φοιτητών που χαμογελούν και τραγουδούν την επανάσταση.

Η εκδήλωση ξεκινάει με κατάθεση στεφανιού από στρατιωτικό άγημα στο «Μνημείο των Οκτώ Φοιτητών της Ιατρικής», που εκτελέστηκαν το 1871 από τους Ισπανούς κατακτητές. Ακολουθούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, ένα χορευτικό και ένα μουσικό συγκρότημα. Μετά τον χαιρετισμό της Αλ. Παπαρήγα, το λόγο θα πάρει ο Γιοάν Κάμπο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών των Πανεπιστημίων, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Ενας Κουβανός σύντροφος μας έλεγε ότι η επανάσταση στην Κούβα πάντα στηρίχτηκε στη νεολαία. Από τον Χοσέ Μαρτί ως τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο. Σ' όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές της Κούβας οι νεολαίοι ήταν αυτοί που υπερασπίστηκαν την επανάσταση. Γι' αυτό το κόμμα πάντα έδινε, και εξακολουθεί να δίνει, ιδιαίτερο βάρος σ' αυτόν τον τομέα της δουλιάς του - να διαπαιδαγωγεί και να καθοδηγεί σωστά τη νεολαία. Σήμερα ο ίδιος ο Φιντέλ προσωπικά καθοδηγεί την Ενωση Νέων Κομμουνιστών. Οπως τότε, έτσι και σήμερα έχουμε μια εξαιρετικά μαζική, συνειδητοποιημένη και μαχητική νεολαία έτοιμη να υπερασπιστεί, όποτε χρειαστεί, την επανάσταση και το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ