Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ
Να σπάσει η σιωπή για τα εγκλήματα

Επιστολή στον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, απέστειλε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, συνοδευτική τριών βιβλίων που τιτλοφορούνται «Μουσική», «Τέχνη και Πολιτισμός» και «Ιδέες», τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη με την «περίφημη "Ρίζα του κακού"», όπως αναφέρει ο Μ. Θεοδωράκης στην επιστολή, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Χιλιάδες Εβραίοι, πάνω από 500, κυρίως από τις ΗΠΑ, με βομβάρδισαν στο Ιντερνετ με χυδαίες ύβρεις. Να μια φρέσκια - χθεσινή, για να πάρεις μιαν ιδέα: "Εσείς οι Ελληνες είστε γενετικά ηλίθιοι... Αμόρφωτοι και κλέφτες".

Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με την περισυλλογή στοιχείων για το Γκουαντανάμο και τις άγνωστες φυλακές θανάτου στο Ισραήλ με την ονομασία "Ιδρυμα 1.391". Στον φάκελό μου απ' έξω γράφω "Αουσβιτς"... Πρέπει κάτι να γίνει για να σπάσει ο φόβος και η σιωπή γύρω απ' αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτά προς το παρόν. Σου εύχομαι υγεία και "καλή καρδιά". Σε φιλώ, δικός σου, Μίκης».

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες της εφημερίδας πως προ δεκαπενθημέρου περίπου ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε στόχος μιας μεγάλης επίθεσης, εξαιτίας δήλωσης που έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης παρουσίασης βιβλίου του στις 4/11, η οποία χαρακτηρίστηκε «αντισημιτική».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε σπεύσει να εκφράσει τα παράπονά της στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία - διά του εκπροσώπου της Χρ. Πρωτόπαππα - δήλωσε, ταυτιζόμενη ουσιαστικά με την ισραηλινή: «Η κυβέρνηση δε συμμερίζεται και δε συμφωνεί με τις απόψεις που εξέφρασε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο κ. Μίκης Θεοδωράκης»...

Μάλιστα, παρέμβαση στο θέμα ως μη όφειλε έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, υπαγορεύοντας ουσιαστικά στον ελληνικό λαό τι πρέπει να λέει και τι όχι για διάφορα ζητήματα και στηλιτεύοντας κάθε απόπειρα άσκησης κριτικής στην πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πάρει και μέτρα...

Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, μετά το θόρυβο που ξέσπασε, εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις λέγοντας ότι ήταν πάντα στο πλευρό των αδυνάτων και φυσικά και του ισραηλινού λαού, του οποίου τα πάθη τραγούδησε όσο μπορούσε καλύτερα, όπως και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, πράγμα που έμπρακτα το έχει αποδείξει. Οτι έχει κατ' επανάληψη καταδικάσει την πολιτική Σαρόν και το ρόλο επιφανών Αμερικανοεβραίων πολιτικών και διανοητών στη χάραξη της «επιθετικής πολιτικής Μπους».

«Μόνο σκόπιμα, τόνισε, μπορεί να γίνει σύγχυση ανάμεσα στον ισραηλινό λαό και τα αρνητικά αυτά φαινόμενα που αμαυρώνουν την εικόνα του Ισραήλ και βρίσκονται στη ρίζα του κακού». Ενώ δήλωσε «ευτυχής διότι γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί σε όλο τον κόσμο και μέσα στο Ισραήλ που συμφωνούν μαζί μου και αγωνίζονται για τα πραγματικά δίκαια του λαού τους που μπορούν να συνυπάρξουν με τα δίκαια των άλλων λαών, αγωνίζονται για την ειρήνη στην περιοχή τους και σ' όλο τον κόσμο. Και ξέρω ότι με γνωρίζουν καλά μέσα από τους αγώνες αυτούς και δεν περιμένουν τη λάσπη κάποιων για να με γνωρίσουν».

Το ΚΚΕ με δήλωση του Μ. Μαΐλη, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, στηλίτευσε τις δηλώσεις Μίλερ, ο οποίος «βγήκε να υπερασπιστεί και πάλι τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν εναντίον των Παλαιστινίων και του δίκαιου και ηρωικού αγώνα τους». Στο πλευρό του μουσικοσυνθέτη τάχθηκαν με δηλώσεις τους παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ