Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εγκαίνια, κινδυνολογίες και προεκλογική υποκρισία

Με μπόλικη κινδυνολογία και δικομματική φιλολογία ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, έκανε στάση χτες στη Θήβα, όπου, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, εγκαινίασε το νέο νοσοκομείο της πόλης, ενώ αύριο εγκαινιάζει ένα ακόμα τμήμα της Αττικής οδού, αυτό που συνδέει τη Μεταμόρφωση με την Ελευσίνα. Με την ομιλία που έκανε σκιαγράφησε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το κυβερνητικό κόμμα μπροστά στις κάλπες.

Χρησιμοποιώντας το «χαρτί» της ανασφάλειας και της κινδυνολογίας ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε ως εγγυητής της νεοταξικής σταθερότητας για την Ελλάδα. «Ο κόσμος, είπε, τα τελευταία χρόνια έχει περάσει σε μια περίοδο διαρκώς αυξανόμενης ρευστότητας και ανασφάλειας. Από τα γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία πριν 10 χρόνια έως τα γεγονότα στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή σήμερα η πορεία είναι μια πορεία ραγδαίας αύξησης της αβεβαιότητας και των κινδύνων για τη διεθνή ισορροπία». Και υπογράμμισε: «Δε θα είναι η Ελλάδα αυτή που θα περπατήσει αμέριμνη κι ανυποψίαστη σ' έναν κόσμο, που ο κίνδυνος ανατροπών είναι υπαρκτός και καιροφυλακτεί». Για να προσθέσει: «Αυτή η νέα πραγματικότητα ανήκει σ' όλους τους Ελληνες ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις. Κανένας μας δεν είναι διατεθειμένος να δει τη χώρα να γυρίζει πίσω και να χάνει όσα κατέκτησε μέχρι σήμερα. Σ' αυτή την προσπάθεια δε συμβάλλει και δεν έχει θέση η διγλωσσία, ο ρεβανσισμός κι ο λαϊκισμός. Δεν έχει θέση η πρόθεση για διάλυση του κράτους και "επανίδρυση" ενός κομματικού κράτους. Δεν έχουν θέση οι νεοφιλελεύθεροι σχεδιασμοί για το κοινωνικό κράτος. Το έργο που γίνεται στην Ελλάδα δεν είναι έργο που δείχνει κόπωση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ούτε δείχνει ότι στη χώρα υπάρχει κρίση».

Αναφερόμενος στην επόμενη τετραετία είπε: «Η περίοδος 2004-2008 είναι μια περίοδος υψηλού ρίσκου γιατί θα κριθούν μεγάλοι εθνικοί και κοινωνικοί στόχοι μέσα σ' ένα ρευστό κι αβέβαιο διεθνές περιβάλλον: Γιατί θα κριθούν τα εθνικά θέματα. Γιατί θα κριθεί η επιτυχής διεξαγωγή, αλλά και το "μετά" των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί θα κριθεί η πορεία σύγκλισης που οδηγεί στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στην ολόπλευρη ενίσχυση της προστασίας των οικονομικά αδύναμων, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας».

Μέσα σε όλα αυτά δεν έλειψαν και οι κορόνες για το ΕΣΥ, το οποίο «ανήκει στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική οικογένεια». Εδωσε, ωστόσο, το στίγμα του ΕΣΥ που προκρίνει και είναι αυτό που θα παρέχει δεύτερης κατηγορίας περίθαλψη στη σκιά του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, για όσους «δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα». «Η υπαγωγή, είπε, της παροχής νοσοκομειακών και ιατρικών υπηρεσιών αποκλειστικά σε επιχειρηματικές σκοπιμότητες δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τους πολίτες που δε θα διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα». Με περισσό θράσος και υποκρισία στράφηκε και κατά των διαχωρισμών στην κοινωνία σε βάρος των ασθενεστέρων, καθώς, όπως είπε, «μια τέτοια δήθεν "λύση" όπως η ιδιωτικοποίηση θα ακύρωνε τα επιτεύγματα χωρίς να λύνει κανένα από τα προβλήματα».

Και κατέληξε με τη γνωστή επωδό, το κάλεσμα «σε συσπείρωση προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας απ' όλους τους πολιτικούς και κομματικούς χώρους. Σε μια εποχή, που βλέπουμε γύρω μας ο κόσμος να αλλάζει ραγδαία, που αλλάζουν οι ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο και σε όλα τα πεδία, από την οικονομία έως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχουμε όλοι οι προοδευτικοί πολίτες το χρέος να δηλώσουμε ενεργά παρόντες. Η πρόοδος της Ελλάδας χρειάζεται όλες τις προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις ενωμένες σε κοινούς προγραμματικούς στόχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ