Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πασοκιές...

Πάντα το κατακάθι υπήρχε στην ελληνική κοινωνία. Και σε κάθε κοινωνία. Αλλά πάντα συνυπήρχε με την επίγνωση ότι ήταν κατακάθι. Και αντιμετωπιζόταν ως τέτοιο. Εδώ ακριβώς έγκειται η «Αλλαγή». Εδώ βρίσκεται το «νέο», το «καινούριο»: Οτι αυτοί έφεραν τα πάνω - κάτω. Αυτοί, μέσα σε όλα τα άλλα, μετέτρεψαν το κατακάθι σε αφρό. Το καθαγίασαν. Το νομιμοποίησαν. Το επέβαλαν. Το έντυσαν με Αρμάνι. Το στέγασαν σε βίλες με γιαγκούζια. Το φλόμωσαν σε πατσουλί. Και καμώνονται την μπόχα για μπαχαρικό...

***

Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ο πολιτικός οργανισμός που εκπροσώπησε τη διάβρωση ακόμα και των αυτονόητων «σταθερών» αρμών του κοινωνικού ιστού.

Η αξιοπρέπεια, η αξιοπιστία, έννοιες όπως η «αλήθεια», το «ψέμα», το «αίσθημα της ευθύνης», οι ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης ή αντιπάθειας, αν ιδωθούν με τα μέτρα της κυβερνητικής αλαζονείας και του δισυπόστατου (και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ), έχουν μεταλλαχτεί στο αντίθετό τους.

***

Στην προ «εκσυγχρονισμού» εποχή, όταν κάποιος έβριζε κάποιους, ούτε περνούσε από το μυαλό του (και το δικό τους) να καμώνονται μετά τους «φίλους». Τώρα, αντίθετα, ο Πάγκαλος γίνεται «καθοδηγητής» και «στρατηγός» όλων όσοι, χτες μόλις, τους καθύβριζε...

Παλιά, όταν σε πιάνανε να κάνεις «μικρότητες» (θυμηθείτε τον Σημίτη να γλείφει τον Μπλερ για τα Μάρμαρα, ή να συνομιλεί «αυθορμήτως» με τους «στημένους» ασθενείς του ΙΚΑ), το αίσθημα του εξευτελισμού πρυτάνευε και ήθελες ν' ανοίξει η Γη να σε καταπιεί. Τώρα, με το «δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού», τέτοιες «επιδόσεις» προσμετρώνται σαν ένσημα υπέρ του... «καταλληλότερου».

Παλιά, αν ήσουν Κουλούρης, το μόνο που σου απέμενε ήταν να γίνεις επιθεωρησιακό νούμερο. Τώρα γίνεσαι υφυπουργός...

Παλιά - και εδώ παρακαλούμε την προσοχή σας - αν σε έπιαναν να «κλέβεις», το επόμενο πόστο που σου αναλογούσε ήταν ο Καιάδας της καταισχύνης. Αν τολμούσες να υποκριθείς κι από πάνω, αν δηλαδή τολμούσες εκτός από «κλέφτης» να γίνεις και ψεύτης, κατέληγες ρεντίκολο, να σε συνοδεύει εσαεί η «ιδιότητα» του γάτου που κάνει ό,τι κάνει και μετά σκούζει κιόλας.

***

Ομως και αυτό το «άλλαξαν». Τώρα, οι Νεονάκηδες των 22 δισ. του τζόγου και της «ατομικής τους ευημερίας» δεν έχουν πρόβλημα που πιαστήκανε στα πράσα. Το πρόβλημα (τους) είναι ο τρόπος που πιάστηκαν στα πράσα! Το πρόβλημά τους δεν είναι πως έκαναν ό,τι έκαναν, αλλά ότι βγήκαν τα άπλυτά τους στη φόρα!

Πέρσι οι ΠΑΣΟΚοι διαμαρτύρονταν γιατί βγήκαν στο φως διάφορες κομπίνες στο Χρηματιστήριο. Και φώναζαν! Οχι για τις κομπίνες, αλλά επειδή οι κομπίνες ήρθαν στο φως!

Τώρα ο Θεοδώρου, ένοχος ή μη άσχετο, διαμαρτύρεται γιατί - λέει - η υπόθεση διέρρευσε! Λες και το πρόβλημα είναι ότι διέρρευσε. Και όχι ότι υπήρξε!

***

Και το χειρότερο: Αυτές οι... πασοκιές, τείνουν να πλασάρονται σαν κανόνας συμβίωσης. Το φτηνό, το χυδαίο, το ανάξιο, λογίζονται σαν «μέτρο» με το οποίο πρέπει να κρίνεται μια ολόκληρη κοινωνία για να βγαίνει λάδι η δική τους αμετροέπεια.

Αυτός είναι ο «αφρός» που δημιούργησαν. Αλλά, τελικά, υπάρχει ελπίδα! Γιατί το κατακάθι θα είναι πάντα κατακάθι. Οσο κι αν επιπλεύσει, στο τέλος θα βουλιάξει. Οχι από μόνο του. Προϋπόθεση είναι να αντιπαρατεθείς μαζί του. Κι αν δεν πιστεύετε εμάς τους «αιθεροβάμονες» κομμουνιστές, το έχει πει και ο... Αγιος Αυγουστίνος:

«Η ελπίδα έχει δυο παιδιά: το θυμό και το κουράγιο. Το θυμό για το πώς είναι τα πράγματα. Το κουράγιο για να τ' αλλάξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ