Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο «ιερός» σκοπός... «Επιφυλάξεις ή ακόμα και διαφωνίες γεννούν ασφαλώς σε αρκετούς φίλους του ΠΑΣΟΚ ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου και ιδιαίτερα η συμμετοχή των κ. κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που αντιστρατεύεται την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να επιχειρήσει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» (από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Διευκρινίσεις... «Προκαλεί, όμως, η κίνηση ρίσκου πρόβλημα στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά από την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη του 1990-'93, ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή της σκληρής φιλελεύθερης πολιτικής είχαν οι κ. κ. Μάνος και Ανδριανόπουλος... Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του ρίσκου, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για εκλογική συνεργασία, με διακριτές τις θέσεις κάθε πλευράς και προπαντός τις αρχές του ΠΑΣΟΚ» (από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Στρατηγική κίνηση... «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η αντίδραση της κοινωνικής βάσης. H πικρή γεύση είναι στο στόμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του Κινήματος. Πολλοί εξ αυτών εκφράζουν ανοιχτά τη δυσφορία τους, αλλά είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να εκτιμήσει κανείς με σχετική ακρίβεια την τελική επίπτωση στο εκλογικό αποτέλεσμα... Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα δεν έχει μόνο εκλογικό χαρακτήρα. Υπαγορεύεται από μια στρατηγικού χαρακτήρα αντίληψη του κ. Γιώργου Παπανδρέου όχι μόνο για τη μεταλλαγή του ΠAΣOK, αλλά και για την αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής (από το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Το πρόβλημα... «Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεπώς, αν είναι να δοκιμαστεί, χρειάζεται ανεξάρτητη βάση ισχύος. Αλλά γιατί να δοκιμαστεί; Η Ελλάδα του 2004 βρίσκεται - πλούσια, καλοζωισμένη - μπροστά σε μείζονα κοινωνική αγκύλωση, με το πολιτικό σύστημα να ασχολείται μόνο με τον εαυτό του και με τις ηγεσίες να ακολουθούν βελάζοντας το κοπάδι. Το κοινωνιολογικό κέντρο βάρους μένει στα αριστερά» (Α. Δ. Παπαγιαννίδη - «ΒΗΜΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ