Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Υπονόμευση του πρωτοκόλλου του Κιότο από την ΕΕ

Ελιγμό για την παράκαμψη και υπονόμευση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που αφορά τη μείωση εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης την Οδηγία που συζητήθηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Αιτιολογώντας την καταψήφιση εκ μέρους του ΚΚΕ των σχετικών κειμένων, ανέφερε τα εξής:

«Η ΕΕ ξεκίνησε την υπονόμευση του πρωτοκόλλου του Κιότο από τη στιγμή που έβαλε την υπογραφή της σ' αυτό. Αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές που προέρχονται από αυτό, φροντίζει να αξιοποιεί τους λεγόμενους ευέλικτους μηχανισμούς, ώστε όχι μόνον να μη θιγούν τα συμφέροντα της βιομηχανίας, αλλά και να υπάρξουν οφέλη. Αυτό γίνεται τη στιγμή που θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΕ δε θα πετύχει το στόχο μείωσης των ρύπων κατά 8% μέχρι το 2010.

Ετσι, στα πλαίσια της αρχής ότι τα πάντα πουλιούνται και τα πάντα αγοράζονται, θεσμοθέτησε αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης! Τώρα, η σχετική οδηγία συμπληρώνεται, ώστε να συμπεριλάβει τα λεγόμενα «μέσα κοινής εφαρμογής» και τους «μηχανισμούς καθαρής ανάπτυξης». Και τα δύο αφορούν βιομηχανίες που επενδύουν σε καθαρότερες τεχνολογίες σε άλλες χώρες, εκτός ΕΕ. Η μείωση των ρύπων που επιτυγχάνεται, καταλογίζεται στο ενεργητικό των βιομηχανιών, οι οποίες αποκτούν το δικαίωμα να ρυπαίνουν αλλού (εντός της ΕΕ)! Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για έναν ακόμα ελιγμό που εμπλέκει πολύπλοκες και αβέβαιου αποτελέσματος διαδικασίες για να παρακαμφθεί η ουσία του πρωτοκόλλου του Κιότο και να ωφεληθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις, αφού το κόστος εφαρμογής του πρωτοκόλλου θα μειωθεί κατά 20%.

Η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν προβάλλει την παραμικρή αντίρρηση στα παραπάνω μέτρα και γι' αυτό οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ την καταψηφίσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ