Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Υπέρ της αναθεώρησής του οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας Φραντς Μιντεφέρινγκ τάχθηκε χτες υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς το δημόσιο έλλειμμα της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 3% και τον επόμενο χρόνο.

«Εάν η Ευρώπη θέλει να έχει ένα καλό μέλλον, πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι τα πιο σημαντικά 3%: Τα 3% που λέμε ότι θέλουμε να αφιερώσουμε το 2010 στην έρευνα και την εκπαίδευση ή τα 3% που αντιπροσωπεύουν το χρέος σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν», δήλωσε ο Φραντς Μιντεφέρινγκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το 2000 οι «Δεκαπέντε» υιοθέτησαν το σχέδιο της Λισαβόνας, το οποίο θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει μέχρι το 2010 η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου, δίνοντας έμφαση στην έρευνα και στην οικονομική ανάπτυξη. Αντιμέτωπη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και τρία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση τείνει προς τη χαλάρωση στο μέτωπο των δημοσίων ελλειμμάτων σε μια προσπάθεια για την τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ παραδέχτηκε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Η Γερμανία έχει ξεπεράσει το όριο το 2002 και το 2003. Αλλά μέχρι στιγμής είχε δεσμευτεί να το επαναφέρει κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2005. Πολλές φωνές στις τάξεις του SPD έχουν ταχθεί υπέρ της, έστω προσωρινής, εγκατάλειψης του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ