Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Νέα παράταση στο σίριαλ του ψηφοδελτίου

Επειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του Συνασπισμού αποφάσισε αργά χτες το βράδυ να συνεχίσει για λίγο ακόμα την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, που θα επιτρέπει την κοινή εκλογική κάθοδο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, αποδέχτηκε την πρόταση του Νίκου Κωνσταντόπουλου να υποδείξουν οι συνεργαζόμενες με το ΣΥΝ δυνάμεις τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου και να κρατήσει ο Συνασπισμός τη δεύτερη θέση. Η πρόταση αυτή εκλήφθηκε από το αριστερό ρεύμα ως υποχώρηση του προέδρου και της ομάδας στελεχών που συσπειρώνεται γύρω από αυτόν.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όσους αμφισβήτησαν προτάσεις και ενέργειές του, λέγοντας πως όλα αυτά τα ζητήματα θα τα λύσουμε στο συνέδριο και ότι είναι λάθος ο τρόπος αντιμετώπισης πολιτικών προβλημάτων στο όνομα των τάσεων. Υπερασπίστηκε, άλλωστε, την πρόταση που είχε κάνει για τον Γ. Βότση επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αναρωτώμενος, άραγε το μειονέκτημα της πρότασης ήταν ότι ήταν πρόταση του προέδρου του Συνασπισμού;

Είχαν προηγηθεί στη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου διαδικασίες συναινετικού διαζυγίου, όπως τις χαρακτήριζαν στελέχη του ΣΥΝ, μεταξύ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που πυροδότησαν έντονους διαξιφισμούς και στο εσωτερικό του Συνασπισμού. Συγκεκριμένα, η ΔΕΑ και η ΚΕΔΑ δήλωσαν πως αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις, ενώ η προγραμματισμένη για χτες το μεσημέρι συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ήταν και η καταληκτική, συνομολογήθηκε να μην πραγματοποιηθεί, καθώς οι προτάσεις όλων ήταν γνωστές και άρα ο τελευταίος λόγος ανήκε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Η αντιπαράθεση εστιάστηκε στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, με τους μεν να επιμένουν για τον Γιάννη Μπανιά ή για ανένταχτη προσωπικότητα, με τον όρο σ' αυτήν την περίπτωση να ακολουθούν υποψήφιοι των συνιστωσών με αλφαβητική σειρά, και τους δε για ανένταχτη προσωπικότητα επικεφαλής και στη δεύτερη θέση στέλεχος του ΣΥΝ ή για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής, εκτός του Γιάννη Μπανιά.

Βαρύ το κλίμα στα όργανα του ΣΥΝ

Πριν από την ΚΠΕ συνεδρίασε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ. Εκεί οι προεδρικοί οριστικοποίησαν το βέτο τους για τον Γιάννη Μπανιά, η υποψηφιότητα του οποίου εκτιμούσαν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Οι του αριστερού ρεύματος, με τη σειρά τους, επιτέθηκαν προσωπικά στον Νίκο Κωνσταντόπουλο για τη διαχείριση της συνεργασίας, επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την τυχόν διάλυσή της.

Σε κλίμα αντιπαραθέσεων κύλησε και η συνεδρίαση της ΚΠΕ, με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις προτάσεις τους και με το αριστερό ρεύμα να ζητά έως και σύγκληση του διαρκούς Συνεδρίου για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Τη συνεδρίαση της ΚΠΕ άνοιξε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ενημερώνοντας το Σώμα για την εξέλιξη των πολυήμερων διαπραγματεύσεων και το αδιέξοδο στο οποίο είχαν οδηγηθεί. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό οφείλεται στον τραυματισμό που υπέστη η συνεργασία κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου ο ΣΥΝ δεν τήρησε τη δέσμευσή του για εκλογή του Γιάννη Μπανιά.

Εχει αξία να επισημανθεί πως στο πολιτικό πλαίσιο δεν υπάρχει διαφωνία κι όπως ισχυρίζονται ορισμένα στελέχη του Συνασπισμού το θέμα αυτό έκλεισε πολύ νωρίς. Παρ' όλα αυτά, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι δεν έχει καταληχθεί κάποιο κείμενο εν είδει διακήρυξης, καθώς όλοι επέμεναν να λήξουν πρώτα τα του ψηφοδελτίου!

Δήλωση Χουντή

Δήλωση έδωσε στη δημοσιότητα χθες πριν από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Ν. Χουντής, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, σημείωνε πως «θεωρώ ότι η συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι στρατηγικής σημασίας. Κάθε πρόταση για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, που εξασφαλίζει αυτήν την προοπτική, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και είμαι πρόθυμος να την υπηρετήσω από όποια θέση μεταξύ των υποψηφίων κι αν μου ζητηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ