Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με «δώρα» στο Λευκό Οίκο

«Πανέτοιμος» να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου την άλλη Πέμπτη είναι ο Κ. Καραμανλής, αφού έχει φροντίσει για τα «δώρα» που θα προσφέρει στους ηγεμόνες της «νέας τάξης».

Μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να επιδιώκει, μέσα από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, να ενισχύσει το διεθνές κύρος του και να εξασφαλίσει ίσως κάποια «δήλωση εμπιστοσύνης» για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τα ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει είναι «βαριά»: Από το Κυπριακό μέχρι την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τη συμμετοχή στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βάλει στο τραπέζι το σύνολο των «αιτημάτων» που υπηρετούν τα συμφέροντά της στην περιοχή, αξιώνοντας συμμετοχή και προθυμία από την ελληνική κυβέρνηση.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θέμα που προωθεί για ευνόητους λόγους εδώ και χρόνια η Ουάσιγκτον. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας μάλλον δεν αρκεί και αναμένεται να της ζητηθεί συγκεκριμένη δέσμευση για μη άσκηση «βέτο» και πιο ενεργός στήριξη. Για το Κυπριακό, ασφαλώς θα εκφραστεί η «απογοήτευση», αν όχι η οργή, για το «όχι» του δημοψηφίσματος, αλλά και η εμμονή των ΗΠΑ για επιβολή, με τον προσφορότερο τρόπο, του «σχεδίου Ανάν».

Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο Κ. Καραμανλής είναι περισσότερο προετοιμασμένος μετά την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον. Προκειμένου όμως να αποσπάσει την πολυπόθητη δήλωση-ψήφο εμπιστοσύνης του Αμερικανού Προέδρου ότι οι αγώνες στην Αθήνα θα είναι ασφαλείς, δε φαίνεται να αρκεί η επίκληση «του 1,2 δισ. δολαρίων που ξοδεύουμε για την ασφάλεια», ούτε η λειτουργία της «συμβουλευτικής επιτροπής», με τη συμμετοχή επτά χωρών, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, με τις οποίες «συναποφασίζουμε» για τα μέτρα ασφάλειας. Επίσης, αναμένεται να επανέλθουν πιο πιεστικά τα αιτήματα για συμμετοχή της Ελλάδας στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», όπως η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή θα ξεκινήσει στις 18 του Μάη από τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, τον δήμαρχο της πόλης, Μ. Μπλούμπεργκ, και εκπροσώπους της ομογένειας. Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, εκτιμούν ότι από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν αποκλείεται να διαφανούν και οι προθέσεις του Κ. Ανάν όσον αφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο θέμα της Κύπρου. Η έκθεση, την οποία ετοιμάζει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Αλβαρο ντε Σότο, θα δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, θα γίνει την Πέμπτη 20 του Μάη, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσένι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και γεύμα εργασίας όπου θα παρακαθήσουν από τη μια η ελληνική αντιπροσωπεία (Καραμανλής, Μολυβιάτης, Βαληνάκης, Στυλιανίδης, Σκανδαλάκης, Ρουσόπουλος) και από την άλλη Μπους, Πάουελ και Ράις. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πήρε ό,τι ήθελε η Κ. Ράις (2006-04-26 00:00:00.0)
Επαφές με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον (2005-05-17 00:00:00.0)
«Ικέτης» για μια δήλωση Μπους (2004-05-18 00:00:00.0)
«Συμφωνώ απόλυτα...» (2004-03-31 00:00:00.0)
Αλλη μια «εθνική επιτυχία»... (2002-01-12 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια "νομιμοφροσύνης" στην Ουάσιγκτον (1999-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ