Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να σταματήσουν οι αυταρχικές πρακτικές αστυνομικών οργάνων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή δύο πρόσφατα κρούσματα κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος αστυνομικών

Την άμεση διερεύνηση των ευθυνών των αστυνομικών οργάνων σε δύο σοβαρά περιστατικά ολιγωρίας και αυταρχισμού, αλλά και τη λήψη μέτρων για να σταματήσουν τέτοιου είδους πρακτικές, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή και απευθύνεται προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Ορέστης Κολοζώφ.

«Δύο σοβαρά περιστατικά ολιγωρίας και αυταρχισμού συνέβησαν το τελευταίο διάστημα - επισημαίνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ - που δείχνουν ότι υπάρχουν αστυνομικά όργανα που είτε με παραλείψεις είτε με συγκεκριμένες ενέργειές τους παραβαίνουν το καθήκον τους.

1) Το Σάββατο 29/5/2004 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της «Χρυσής Αυγής», στην πλατεία απέναντι της Μητρόπολης Αθηνών, προπηλακίστηκε από 3-4 άτομα, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ο Μιχάλης Βασιλείου, φοιτητής, που έτυχε να βρίσκεται στον απέναντι πεζόδρομο (επί της οδού Μητροπόλεως). Του ζητήθηκε, μάλιστα, και του αφαιρέθηκε η αστυνομική του ταυτότητα.

Τα Αστυνομικά όργανα, που βρίσκονταν κοντά στο επεισόδιο δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να παρέμβουν και να προστατέψουν το φοιτητή, αλλά συνέχιζαν να συζητούν με τους συγκεντρωμένους.

2) Το επόμενο Σάββατο (5/6/2004) ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος και ένας ακόμη σπουδαστής, δέχτηκαν έλεγχο της ταυτότητάς τους από αστυνομικά όργανα του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκηδόνας. Μετά από μισή ώρα οι ίδιοι αστυνομικοί, συναντώντας τους σε άλλο σημείο της περιοχής, τους προσήγαγαν στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων (;) παρότι προ ολίγου τα είχαν ελέγξει.

Ο αυταρχισμός των αστυνομικών οργάνων κορυφώθηκε εκεί, καθώς οι δύο νέοι δεχόμενοι απειλές υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο (τους ανάγκασαν να γδυθούν εντελώς) και δεν τους επιτράπηκε η τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς τους ή με δικηγόρο τους.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας εκπροσώπων της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκηδόνας, ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν νόμιμα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζουν πως είναι «προφανές ότι πρόκειται για σοβαρή κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος από τα αστυνομικά όργανα (μεταξύ των οποίων και ειδικός φρουρός που δεν έχει εκ του νόμου σχετικές αρμοδιότητες) και προσπάθεια κάλυψης από το διοικητή τους».

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό:

  • Εάν θα διερευνηθούν οι ευθύνες των αστυνομικών οργάνων στις παραπάνω περιπτώσεις.
  • Εάν και τι μέτρα θα παρθούν για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές, που οδηγούν σε τέτοιες ή και χειρότερες παραβάσεις των ατομικών δικαιωμάτων και γενικά αν θα «φυσήξει ένας άλλος αέρας» δημοκρατικής συμπεριφοράς και σεβασμού του πολίτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ