Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «όπλο» το εκλογικό αποτέλεσμα

Το εκλογικό ποσοστό της περασμένης Κυριακής επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει και θα εντείνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βασική «γραμμή» της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών παγιώνει μια πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή προσωπικά, ενώ εμφανίζεται ως απόδειξη για τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού ρεύματος που στηρίζει, περίπου εν λευκώ, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της! Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα» των ευρωεκλογών, καθώς όπως ισχυρίστηκε «οι πολίτες έδωσαν θετική ψήφο» στη ΝΔ και ενισχύθηκε «η κοινωνική συμμαχία με όρους θετικού ρεύματος». Εκτίμησε επίσης ότι η τακτική του «μεσαίου χώρου» αποδίδει και αυτή τη στιγμή το κόμμα του «έχει την πολιτική και κοινωνική υπεροχή στο χώρο του λεγόμενου κέντρου», καθώς παγιώνεται και η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μήνες «έχασε» 750.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι παρά τις εκκλήσεις του Κ. Καραμανλή να επαναβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, δεν το έπραξαν στις ευρωκάλπες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε χτες να «κρυφτεί» πίσω από τα ποσοστά και τα ρεκόρ, προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό περί «πολιτικής ηγεμονίας».

«Υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες, κάτω από τις οποίες μπορεί να δει κανείς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», είπε, προσθέτοντας ότι «η ουσία και η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αύξησε τη διαφορά της από το δεύτερο κόμμα». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος απαρίθμησε τα «τρία ρεκόρ που έσπασε αυτή η κυβέρνηση», όπως ότι το ποσοστό που πήρε η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία των ευρωεκλογών, που έχει πάρει ελληνικό κόμμα, ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί και για πρώτη φορά ελληνικό κόμμα εκλέγει 11 ευρωβουλευτές.

Παρά το γεγονός ότι σημείωσε πως στις ευρωεκλογές «η ψήφος είναι τελείως διαφορετική από ό,τι είναι στις εθνικές εκλογές», ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να τη χρησιμοποιεί ως «πράσινο φως» για την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν οργανωτικού χαρακτήρα θέματα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στις 23-25 Ιούλη, όπου θα συζητηθεί ο ρόλος του κόμματος στις «νέες συνθήκες» και θα ληφθούν μέτρα για την ανασυγκρότησή του. Βασική του αποστολή βέβαια παραμένει η στήριξη του κυβερνητικού έργου που περνάει μέσα και από το ρόλο του «κυματοθραύστη» σε περιόδους έξαρσης των κοινωνικών αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ