Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Λευκές επιταγές» ανασυγκρότησης

Από ...θερμοπληξία πάσχει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του αναζητούν το φάρμακο για την ίασή της. Η δεύτερη, μέσα σε τρεις μήνες, ήττα του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, κριτική και γκρίνιες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να ...κατευνάσει, παραπέμποντας τα πάντα και τους πάντες στην εντολή που έχει για να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, θέλησε να αποδώσει την ήττα του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη του διαφορά από τη ΝΔ στην αποχή των ψηφοφόρων, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται «στο δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ», στην «εσωστρέφεια» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις «θερμοκρασίες της Κυριακής ή του καλοκαιριού»!!

Ενώ, λοιπόν, ο Σπ. Βούγιας απέδιδε μέρος της ήττας στη ...ζέστη, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργοί προχωρούσαν σε σκληρές δηλώσεις με αποδέκτη τον Γ. Παπανδρέου. «Ο οργανωτισμός είναι ο φερετζές της απουσίας της πολιτικής», δήλωσε ο Χρ. Βερελής, που συγχρόνως κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «αναδείξει σοβαρό πολιτικό λόγο»... Από την άλλη, ο Γ. Παπαντωνίου, με συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σημείωνε ότι ο «Γιώργος δεν έχει "λευκή επιταγή"» και πρόσθετε ότι το ΠΑΣΟΚ από το Μάρτη και μετά «δεν είχε σαφές πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο».

Από την πλευρά του, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι κανένας «δεν έχει λευκή επιταγή», ενώ ο Τ. Χυτήρης ανέφερε ότι «ανασυγκρότηση γίνεται μέσω του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να γίνει όπως έχει οριστεί το Νοέμβριο».

Ανακάλυψε και ...ασθένειες

Στις αιχμές των στελεχών του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών των Κοινοβουλευτικών Τομέων του ΠΑΣΟΚ, που έγινε χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τη δομή του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης, το οποίο θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, που, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Χρ. Βερελή περί «έλλειψης πολιτικής», δήλωσε: «Συμφωνώ απολύτως, αυτή ήταν μια ασθένεια που μας ταλάνιζε πολλά χρόνια. Δεν είχαμε τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο που έπρεπε και είναι μια πολύ δημιουργική νομίζω εποχή που ξεκινά, ακριβώς να ξανασκεφθούμε την πολιτική». Ο Γ. Παπανδρέου, προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση, προφανώς... ξεχνώντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν ενεργότατο στέλεχος και των κυβερνήσεων, αλλά και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «κανένας δεν έχει ιδιοκτησία» στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας: «Βασικός στόχος της ανανέωσης είναι ακριβώς η ανανέωση των θεσμών, των λειτουργιών, ώστε να ξεπεράσουμε τη λογική ότι εμένα μου ανήκει το α`, β` κομμάτι».

Ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να... πείσει ότι το κόμμα του θα προχωρήσει στην «ανανέωση» μέσα από τη ...συμμετοχική δημοκρατία, ισχυρίστηκε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στον ελληνικό λαό και όλοι μας θεσμικά θα λειτουργήσουμε και θα κριθούμε βεβαίως μέσα από τις δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν φτάσει ο Γ. Παπανδρέου στη συγκεκριμένη σύσκεψη, είχε αποχωρήσει ο Θ. Πάγκαλος και ενώ αρχικά η αποχώρηση, σύμφωνα με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οφειλόταν στην αργοπορία του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος άργησε περίπου μια ώρα να προσέλθει, στη συνέχεια από το γραφείο του βουλευτή υπήρξε ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ότι ο Θ. Πάγκαλος είχε προγραμματίσει εδώ και αρκετό καιρό ιατρικές εξετάσεις...

Εξάλλου, «φιλότιμες» ήταν και οι προσπάθειες του Σπ. Βούγια να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις, δηλώνοντας αρχικά ότι «δεν υπάρχει θέμα αναβολής του συνεδρίου», το οποίο, όπως είπε, θα γίνει στην ώρα του.

Υποστήριξε ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν «δηλώσεις γκρίνιας», αλλά «εποικοδομητικές δηλώσεις»... Θέλοντας, μάλιστα, να «τονώσει» και το ηθικό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, παρέθεσε πλήθος αριθμητικών στοιχείων, προκειμένου να αναδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, «διατήρησε τον κορμό των δυνάμεών του, ξεπερνώντας και την προηγούμενη επίδοση των ευρωεκλογών του 1999»... Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τροφοδοτήσει και την ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων του δικομματισμού, κατηγορώντας την κυβέρνηση «για απραξία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ