Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σεναριολογίας το ανάγνωσμα

Σενάρια και φήμες, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις που είχαν παραμεριστεί το διάστημα πριν από τις εκλογές, όλα επανέρχονται με δριμύτητα στην επιφάνεια, συνθέτοντας ένα τρικυμιώδες μετεκλογικό σκηνικό στο Συνασπισμό. Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΝ να ανακοινώσει την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης την αποχώρησή του από την προεδρία, στο συνέδριο που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο, πυροδότησε μια σειρά από υποθέσεις ως προς τους μελλοντικούς του σχεδιασμούς αλλά και ως προς το ποιος θα τον διαδεχτεί στην προεδρία.

Τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν τον Ν. Κωνσταντόπουλο στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή να παίζει ευρύτερο ρόλο στην προσπάθεια συγκρότησης της κεντροαριστεράς, ενώ στην κούρσα της διαδοχής προηγούνται ο Αλ. Αλαβάνος και ο Γ. Δραγασάκης, αλλά και οι Φ. Κουβέλης και Μ. Παπαγιαννάκης. Η κάθε λογής «προεδρολογία» συνοδεύεται από αντιπαραθέσεις ως προς το τι έφταιξε για τις εκλογικές απώλειες του ΣΥΝ, αναζητήσεις ωστόσο που παραμένουν μακριά από την ίδια τη φιλοευρωενωσιακή πολιτική πρόταση του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό οι ανανεωτές επιμένουν πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, για να τονιστεί η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία του ΣΥΝ που είχε ξεθωριάσει με τις συνεργασίες των βουλευτικών εκλογών. Το «αριστερό ρεύμα» επιρρίπτει ευθύνες στην ηγετική ομάδα και τις μεθοδεύσεις της για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις επιλογές του ίδιου του Ν. Κωνσταντόπουλου και σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις του λίγες μέρες πριν από τις εκλογές με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη χρονική στιγμή που επέλεξε για την ανακοίνωση της απόφασης αποχώρησης από την προεδρία, αφού εκτιμούν πως αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη στο κόμμα.

Τους προβληματισμούς τους τα στελέχη του ΣΥΝ τους περιφέρουν δημοσίως. Ετσι, χτες, ο μοναδικός πλέον ευρωβουλευτής του, Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε στον «Φλας» πως ζητούμενο είναι «να μετασχηματιστεί ο ΣΥΝ σε ένα ενωμένο δημοκρατικό κόμμα και να μη δίνει την εικόνα μιας ομοσπονδίας τάσεων και ομάδων», ενώ προανήγγειλε ενόψει του Συνεδρίου... συμμετοχικές διαδικασίες και εξέφρασε την προσήλωση του ΣΥΝ για σύνθεση, συσπείρωση και ανανέωση του ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού περίγυρου! Ο ίδιος εξήρε τη στάση του Ν. Κωνσταντόπουλου φέρνοντάς τη σε αντιπαράθεση με εκείνη της Μ. Δαμανάκη που «το '93 παραιτήθηκε και μας άφησε σύξυλους».

Ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ίδιο ραδιοσταθμό απέφυγε να απαντήσει στο αν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας πως το ερώτημα είναι «άκαιρο», δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, πως ο ΣΥΝ «δεν υπηρέτησε με συνέπεια την πολιτική συμμαχιών του την οποία είχε αποφασίσει, όποια κι αν ήταν αυτή», συμπληρώνοντας ότι «προχωράς σε ενωτικά σχήματα στο βαθμό που η πολιτική πλατφόρμα, τα πολιτικά στοιχεία που συνδέουν και δικαιολογούν τη συμμαχία είναι βιώσιμα και ανθεκτικά και φαίνεται πως δεν ήταν και αυτό έβγαλε προς τα έξω μια εικόνα πολιτικής αφερεγγυότητας».

Ο Αλ. Αλαβάνος σε σκληρή γλώσσα δήλωσε πως η ήττα πρέπει να προβληματίσει πολύ βαθιά και πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ταμπού. Ενώ ο Μ. Παπαγιαννάκης φέρεται να δήλωσε πως δεν είναι υποψήφιος παντός καιρού, εκτός αν αλλάξει ο καιρός.

Στο μεταξύ, το εγκώμιο του Ν. Κωνσταντόπουλου έπλεξε χτες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, κολακευτικά σχόλια διατύπωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου Σπ. Βούγιας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ερωτώμενος για την προεδρία της Δημοκρατίας και το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΝ.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί το θέμα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Σπ. Βούγιας δήλωσε «τιμούμε τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και τη συμβολή του στην ελληνική πολιτική ζωή», συμπληρώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ