Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Κάνουν σημαία τους τα CIAδόρικα «αρχεία» της ΣΤΑΖΙ

Χάβρα Ιουδαίων έκανε τη δίκη η δικαστική έδρα, στην προσπάθειά της να προσδώσει εγκυρότητα και νομιμότητα στα χαφιεδόχαρτα που αποκαλεί «έγγραφα ΣΤΑΖΙ», τα οποία δεν αναγνωρίζει κανένα ευρωπαϊκό κράτος, ενώ απαγορεύει τη δικαστική χρήση τους ακόμη και η Γερμανία

Τα λεγόμενα «αρχεία» της ΣΤΑΖΙ επιχειρεί να νομιμοποιήσει η δικαστική έδρα για να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες σε βάρος των κατηγορουμένων στη δίκη του ΕΛΑ. Και μπορεί κανένα δικαστήριο στην Ευρώπη να τα αναγνωρίζει, αφού απαγορεύεται - με νόμο - η δικαστική τους χρήση, παρ' όλα αυτά, χτες, οι δικαστές αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν ως αποδεικτικό υλικό, μερικώς και κατά το δοκούν.

Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να τα νομιμοποιήσει, ακόμη περισσότερο δεν είναι σε θέση να αποδείξει ποια απ' όλα αυτά τα έγραφα που φέρονται να προέρχονται από τα αρχεία της εν λόγω υπηρεσίας, έχουν μια επίφαση γνησιότητας και νομιμότητας, με την έννοια ότι περιήλθαν στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης μέσω της δικαστικής συνδρομής. Το χειρότερο δε όλων αφορά στο γεγονός ότι οι δικαστές που διεξάγουν τη δίκη επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν έγγραφα, τα οποία οι γερμανικές αρχές, βάσει νόμου του γερμανικού κράτους, απαγορεύουν να χρησιμοποιούνται σε δικαστικές υποθέσεις ως αποδεικτικό υλικό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με την έναρξη της χτεσινής μέρας της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου Χρ. Τσιγαρίδα ζήτησαν από τα δικαστήριο να διαβαστεί - μεταφρασμένος στα ελληνικά - νόμος του γερμανικού κράτους που ψηφίστηκε το 1991 (και συμπληρώθηκε αρκετές φορές) βάσει του οποίου απαγορεύεται η δικαστική χρήση των φερόμενων ως εγγράφων της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας ΣΤΑΖΙ, εφόσον αυτά τα έγγραφα φέρουν ονόματα. Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση τέτοιων εγγράφων σε ιδιώτες. Θυμίζουμε δε ότι μέρος των αρχείων της ΣΤΑΖΙ είχαν αρπάξει οι Αμερικανοί με την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, αλλά κατόπιν επέστρεψαν τμήμα τους στις γερμανικές ομοσπονδιακές αρχές, αφού προηγουμένως είχαν κάνει τις κατάλληλες... επεξεργασίες.

Παρ' όλα αυτά σε μια εποχή που - για διάφορους λόγους και σκοπιμότητες - γέμισε η Ελλάδα με τέτοια έγγραφα και τα οποία είτε μέσω κρατικών υπηρεσιών είτε μέσω διαφόρων πρακτορίσκων έφτασαν και στη δίκη του ΕΛΑ, το δικαστήριο στην παρούσα φάση εκτιμά ότι αυτά τα έγγραφα του είναι απαραίτητα στη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών.

Μετά την ανάγνωση του γερμανικού νόμου - και σαν να μην είχε ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο - το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του, η οποία έχει ως εξής:

Θεωρούνται αναγνωστέα στη δίκη - άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό - τα «έγγραφα» της ΣΤΑΖΙ τα οποία έχουν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών επίσημα, μέσω δικαστικής συνδρομής. Τα υπόλοιπα «έγγραφα ΣΤΑΖΙ» θεωρούνται επίσης αναγνωστέα αλλά δεν πρόκειται να αναγνωστούν γιατί είναι άσχετα με την κατηγορία (σ.σ. πρόκειται για έγγραφα που αναφέρονται σε ελληνικά πολιτικά πρόσωπα και φορείς, επιχειρηματίες κλπ.).

Αντέδρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Οπως ήταν φυσικό, σύσσωμη η υπεράσπιση αρνήθηκε να δεχτεί αυτή τη μεροληπτική αξιοποίηση των «εγγράφων ΣΤΑΖΙ», και ζήτησε ή να μη ληφθεί κανένα από αυτά τα έγγραφα υπόψη ή να διαβαστούν όλα, ώστε από το σύνολό τους να σχηματιστεί σαφής εντύπωση για την αξιοπιστία των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτά. Ακόμη, η υπεράσπιση ζήτησε να της χορηγηθούν αντίγραφα των αιτήσεων που υπέβαλλαν οι ελληνικές στις γερμανικές αρχές για τη λήψη «εγγράφων της ΣΤΑΖΙ» με δικαστική συνδρομή.

Το δικαστήριο ύστερα από πολύωρη σύσκεψη κώφευσε ως προς το δεύτερο σκέλος του αιτήματος της υπεράσπισης, αλλά δέχτηκε να διαβαστεί το σύνολο των «εγγράφων ΣΤΑΖΙ», τα οποία χορηγήθηκαν στις ελληνικές αρχές με δικαστική συνδρομή.

Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση πέρασε σε ένα ακόμη πιο συγκεκριμένο αίτημα: Ζήτησε τις επίσημες απαντήσεις των γερμανικών αρχών, στα περί δικαστικής συνδρομής ελληνικά αιτήματα, ούτως ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί με ακρίβεια ποια έγγραφα ήρθαν στην Ελλάδα με δικαστική συνδρομή και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο προσθήκης στη δικογραφία εγγράφου, το οποίο αποκτήθηκε με άλλο -μη νόμιμο- τρόπο. Το δικαστήριο διέκοψε πάλι, και μισή ώρα πριν τις 3 μ.μ. η πρόεδρος ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης για σήμερα το πρωί.

Αξίζει πάντως να σημειωθούν δύο ακόμη στιγμιότυπα της χτεσινής ημέρας της δίκης. Το ένα αφορά τον εισαγγελέα, Ελ. Πατσή, ο οποίος χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο της δίκης» τα «έγγραφα ΣΤΑΖΙ» που προσκόμισε στη δίκη ο περιβόητος μάρτυρας κατηγόριας Βασίλης Ζήσης.

Το άλλο αφορά την πρόεδρο, Ελ. Μπρίλη, η οποία δήλωσε ότι τα «έγγραφα ΣΤΑΖΙ» που περιέχονται στη δικογραφία... «βρέθηκαν με προσωπική έρευνα δική μου στο γραφείο του ειδικού εφέτη - ανακριτή, ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης». Πρόκειται για την ίδια, η οποία την περασμένη Πέμπτη δήλωνε: «ως προς τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ δεν έχουμε αποφανθεί γιατί είναι ένας τεράστιος πάκος, που εκ των υστέρων βρέθηκαν και δεν έχουν ταξινομηθεί και ελεγχθεί. Την Τρίτη θα βγάλουμε απόφαση, όπως και για όλα τα άλλα αιτήματα»... Τα σχόλια περιττεύουν!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ