Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ισλαμιστική αναβάθμιση ψευδοκράτους

Από τη διαδήλωση μαθητών στη Λευκωσία κατά του «σχεδίου Ανάν»

Eurokinissi

Από τη διαδήλωση μαθητών στη Λευκωσία κατά του «σχεδίου Ανάν»
Η αναγνώριση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), ως «Τουρκοκυπριακή Πολιτεία», (με τον ορισμό δηλαδή που περιέχεται στο διαβόητο «σχέδιο Ανάν»), προωθείται στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Μήνυμα στήριξης προς τους Τουρκοκυπρίους έστειλε και ο Κόφι Ανάν, παρακάμπτοντας βέβαια το γεγονός της εισβολής, της προσφυγιάς και της μακρόχρονης κατοχής.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από τη διάσκεψη σήμερα Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ, συμμετέχοντας στις εργασίες του ΟΙΔ, κάλεσε τον ισλαμικό κόσμο «να απλώσει χέρι φιλίας και βοήθειας στους Τουρκοκυπρίους μουσουλμάνους αδελφούς». Επικαλέστηκε την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 28ης Μάη, η οποία καλεί όλα τα μέλη του Οργανισμού να εξαλείψουν κάθε περιορισμό και να άρουν το εμπάργκο εναντίον της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανέφερε ότι η σύνοδος αυτή είναι μια ευκαιρία για τον ΟΙΔ και τον ισλαμικό κόσμο να απευθύνει την πλήρη υποστήριξή του στους «Τουρκοκύπριους μουσουλμάνους αδελφούς».

Στη Λευκωσία ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε χτες ότι το προσχέδιο ψηφίσματος για τους Τουρκοκυπρίους στον ΟΙΔ, τους αναβαθμίζει, αλλά δε συνιστά έμμεση ή άμεση αναγνώριση του καθεστώτος των Κατεχομένων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για να αποφευχθούν αποφάσεις οι οποίες θα επιδρούν δυσμενώς στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Διάσκεψη, ο εκπρόσωπος ανέφερε: «Δε θεωρώ ότι είναι θετικό, δε θεωρώ όμως ότι είναι και υπερβαλλόντως επικίνδυνο νοουμένου ότι και τα Ηνωμένα Εθνη και η ΕΕ ακολουθούν πολιτική στήριξης μεν των Τουρκοκυπρίων χωρίς παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ». Είπε ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούνται οι μέχρι σήμερα εισηγήσεις του Συμβουλίου Υπουργών για καταγραφή της μουσουλμανικής κοινότητας της Κύπρου που ήταν μέχρι τώρα παρατηρητής στην Ισλαμική Διάσκεψη, ως τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Υποστήριξε ότι η ουσιαστική θέση των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης δε διαφοροποιείται παρά το γεγονός ότι κατά κάποιον τρόπο αναβαθμίζεται. Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή η αναβάθμιση γίνεται σε συνδυασμό με τη λύση του Κυπριακού και όχι για σκοπούς οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης αναγνώρισης του καθεστώτος των Κατεχομένων από οποιαδήποτε χώρα της Ισλαμικής Διάσκεψης.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι αυτό που επιζητείται από την Κυπριακή Δημοκρατία «είναι ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχουν σχέση με την Κύπρο και η αποφυγή πράξεων που να επιτείνουν τις χωριστικές πράξεις και να μην επιδιώκουν, ή να μην στηρίζουν την προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου όπως είναι και η δική μας πρόθεση».

Σχολιάζοντας την έκκληση που απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ προς τους Ισλαμιστές να στηρίξουν τους Τουρκοκύπριους, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο.

Ο «αμερόληπτος» κ. Ανάν

Τι ζήτησε πάλι ο Ανάν; Με γραπτό μήνυμά του, συνιστά ξανά τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων από τους Ισλαμιστές. Το μήνυμα θα διαβαζόταν από τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, «ο ΓΓ εκφράζει τη λύπη του για την αδυναμία του Οργανισμού να συμβάλει στον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου», τονίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι σαφώς διαδήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της επανένωσης του νησιού». Στη συνέχεια, επισημαίνει και τα εξής: «Καθώς οδεύουμε προς τα εμπρός θα πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό για να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν σ' αυτή την κατεύθυνση, ενώ τίποτα δε θα πρέπει να γίνει που να είναι αντίθετο με την εκπεφρασμένη βούλησή τους».

Απάντηση στον Ανάν έδωσε, φυσικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι υπέρ της ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, όμως με την τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, δήλωσε.

Διάλογος στο ΑΚΕΛ

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ αρχίζει διάλογο με τις κομματικές οργανώσεις βάσης, για να διαμορφώσει την τελική του εκτίμηση αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στη μείωση των ποσοστών του κόμματος στις ευρωεκλογές. O εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο απογοητευτικό για το κόμμα αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι κάποιοι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ θέλησαν να στηρίξουν την ΕΔΕΚ. Απέδωσε, επίσης, το χαμηλό ποσοστό στη μεγάλη αποχή, στον εφησυχασμό μεταξύ των ψηφοφόρων ότι το Κόμμα είχε εξασφαλισμένες τις δύο έδρες, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν δυσαρεστημένοι, υποστηρικτές και του «ναι» και του «όχι», από τη στάση που τήρησε το Κόμμα στο δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ανάν».

Στο μεταξύ, την άκρη του νήματος προσπαθεί να βρει το υπουργείο Εσωτερικών στο θέμα του νέου βουλευτή του ΑΚΕΛ, που θα καταλάβει την έδρα του Αδάμου Αδάμου, μετά την επιτυχία του στις ευρωεκλογές.

Ως προς το θέμα υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση, καθώς το έγγραφο του Εφόρου Εκλογών Λευκωσίας παρουσιάζει τον Χαράλαμπο Κυρίτση ως επιλαχόντα με τους περισσότερους σταυρούς, ενώ στοιχεία που έχει εκδώσει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών υποδεικνύει ως επιλαχούσα τη Στέλλα Μισιαούλη. Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι αναλύονται όλα τα στοιχεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί, να επανακαταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εσωτερικών, καταβάλλεται προσπάθεια να διακριβωθεί γιατί τα δύο έγγραφα παρουσιάζουν διαφορετικούς αριθμούς, σε ό,τι αφορά το σύνολο των ψήφων που πήρε κάποιος κομματικός σχηματισμός. Ανέφερε επίσης ότι στις αποθήκες της επαρχιακής διοίκησης Λευκωσίας βρίσκονται φυλαγμένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός ολίγων ωρών πιθανόν να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση «να δοθεί το συντομότερο δυνατόν τέλος σ' αυτή την ιστορία, γιατί δίδεται σε κάποιους η ευκαιρία να δημιουργούν σενάρια σε βάρος του ΑΚΕΛ». Εξέφρασε, επίσης, λύπη για δημοσιεύματα στον τύπο ότι το ΑΚΕΛ προωθεί τον κ. Κυρίτση, που είναι Γ.Γ. της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και μίλησε για προσπάθεια κάποιων να προκαλέσουν σύγχυση.

Νέο κόμμα;

Τη μετεξέλιξη του συνασπισμού «Για την Ευρώπη» σε πολιτικό Κίνημα, εξήγγειλε ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συγκρότηση του Κινήματος θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ πριν από το τέλος του μηνός θα γίνει η επίσημη ιδρυτική διάσκεψη και πιθανότατα η μετονομασία του Κινήματος.

Η εξαγγελία έγινε λίγες μόνο ώρες μετά τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι θα εξεταστεί, αν ο ίδιος το θελήσει μελλοντικά, το θέμα επιστροφής του Γιαννάκη Μάτση στο Δημοκρατικό Συναγερμό, από όπου προέρχονται τα στελέχη της νέας πολιτικής κίνησης.

«Ο συνασπισμός "Για την Ευρώπη" στηριζόμενος στη σημαντική υποστήριξη που έχει από την κοινωνία των πολιτών θα διαμορφώσει ένα νέο ανθρώπινο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, χωρίς δόλιους τακτικισμούς και τεχνάσματα παραπλάνησης της κοινής γνώμης», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι ο Συνασπισμός θα συγκροτηθεί κανονικά ως αυτόνομο και αυτοτελές πολιτικό κίνημα, με επίκεντρο τη διπλή πρόταση για την Ευρώπη που είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός του κράτους και της κοινωνίας με την παράλληλη υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί επιστροφής του Γιαννάκη Μάτση στον ΔΗΣΥ, ο κ. Προδρόμου τα χαρακτήρισε υποβολιμαία, αφού, όπως είπε, δε διαπίστωσε εκ μέρους του κυρίου Μάτση ότι επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Ο Γιαννάκης Μάτσης, είπε, είναι ευρωβουλευτής του Κινήματος και εάν επανέλθει στον ΔΗΣΥ τότε αυτόματα παύει να είναι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ