Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Οχι» στη νέα Συνθήκη της ΕΕ

Την Κυριακή 13 του Ιούνη, οι λαοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστειλαν τα μηνύματά τους προς τις κυβερνήσεις και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών: Ενίσχυση των κομμάτων που είναι κατά της ΕΕ και της πολιτικής της, σε αντίθεση με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που έχασαν δυνάμεις, μεγάλη αποχή, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της εκφράζει λανθάνουσα αντίθεση στην ΕΕ, καταδίκη των κυβερνητικών πολιτικών, στα κράτη-μέλη, επιλογών που συνδιαμορφώνονται και συναποφασίζονται από τις κυβερνήσεις στην ΕΕ.

Την περασμένη Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι είκοσι πέντε ηγέτες γύρισαν, για άλλη μια φορά, την πλάτη στους λαούς. Με την έγκριση της νέας Συνθήκης της ΕΕ, στην οποία προσέδωσαν το χαρακτηρισμό «Σύνταγμα», ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ, επιχειρώντας να θωρακίσουν θεσμικά το αντιλαϊκό οικοδόμημά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, του πολέμου, της στρατιωτικοποίησης και της καταστολής με τη νέα Συνθήκη, που συμπυκνώνει όλες τις έως τώρα Συνθήκες της, δίνει ώθηση στα σχέδια των αρχιτεκτόνων της για έναν ενισχυμένο ρόλο στο διεθνές σύστημα του ιμπεριαλισμού και με την καθυπόταξη του «εσωτερικού εχθρού».

Σε αρκετές χώρες-μέλη, είτε γιατί προβλέπεται από τα εθνικά τους Συντάγματα, είτε για άλλους λόγους, θα γίνουν δημοψηφίσματα για το «ευρωσύνταγμα». Στη χώρα μας, μετά την απόρριψη των προτάσεων του ΚΚΕ για δημοψηφίσματα για τις Συνθήκες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, φαίνεται ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός, αντιμετωπίζουν κατ' αρχήν θετικά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος τώρα.

Πριν απ' όλα, ένα δημοψήφισμα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση μια ανοιχτή χωρίς περιορισμούς δημόσια συζήτηση και μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πολιτικές της και τις συνέπειές τους και τις θέσεις των κομμάτων σ' αυτά. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυμμα της ευρωυποταγής για την υφαρπαγή της λαϊκής έγκρισης υπέρ του ευρωμονόδρομου. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι η τοποθέτηση κάθε κόμματος για το αν θα γίνει δημοψήφισμα αλλά το «όχι» στο λεγόμενο ευρωσύνταγμα. Σε κάθε «ευρωσύνταγμα» και όχι μόνο στο συγκεκριμένο, το οποίο μπορεί να αρνηθεί, π.χ., ο ΣΥΝ γιατί θέλει ένα διαφορετικό στα πλαίσια πάντα του ευρωμονόδρομου.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που εξ αρχής τάχθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι αυτός ο οργανισμός από τη φύση και το χαρακτήρα του στρέφεται κατά των συμφερόντων των λαών. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές προέβαλε τις πάγιες θέσεις του, τονίζοντας την ανάγκη της ανυπακοής και της αντίστασης στην ΕΕ.

Υπό το πρίσμα αυτό το ΚΚΕ τοποθετήθηκε και στο «ευρωσύνταγμα», τονίζοντας ότι «το "ευρωσύνταγμα", που αποφάσισε τελικά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αποτελεί την ανώτερη θεσμική θωράκιση της δικτατορίας της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας και θηλιά στο λαιμό των ευρωπαϊκών λαών». Με τη θέση αυτή καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε μέτωπο κοινής πάλης στην προοπτική μιας Ευρώπης της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ