Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αδιέξοδο» για πρόεδρο της Κομισιόν

Παραμένει το αδιέξοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους και την ιρλανδική προεδρία να πιέζει ώστε να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στο μήνα.

Η εκλογή του αντικαταστάτη του Ρ. Πρόντι αποτέλεσε ακόμα μια αφορμή για να βγουν στο προσκήνιο οι αντιθέσεις μεταξύ των «ευρωπαϊστών» που με επικεφαλής το γαλλογερμανικό άξονα επιθυμούν την ομοσπονδιακή προοπτική της ΕΕ και των «ατλαντιστών (κυρίως Βρετανία και «νέες χώρες») που επιθυμούν μια «διακυβερνητική ένωση», πολιτικά και «αμυντικά» υποτελή στις ΗΠΑ.

«Οι επαφές συνεχίζονται για να εξεταστεί εάν υπάρχει κάποια βάση για συμφωνία. Εάν υπάρξει μια τέτοια βάση, τότε δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες για τη διενέργεια της συνόδου: είτε στις 27 είτε στις 30 Ιούνη» δήλωσε χτες αξιωματούχος της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ. Η σύνοδος πιθανώς να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται να βαθαίνει αντί να γεφυρώνεται το ρήγμα που παρατηρήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη βδομάδα.

Χτες η Γερμανία συντάχθηκε εκ νέου με τη Γαλλία απορρίπτοντας οποιαδήποτε υποψηφιότητα από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία ή τις 10 νέες χώρες μέλη της ΕΕ. «Δεν επιθυμώ να δημιουργήσω προαπαιτούμενα, όμως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ο πρόεδρος της Επιτροπής να προέρχεται από μια χώρα που δεν εκπροσωπείται στον πυρήνα των οργάνων της ΕΕ και των θεσμών της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου Σρέντερ, Μπέλα Ντα, ο οποίος αρνήθηκε παράλληλα να σχολιάσει τις πιθανότητες του Σολάνα ή άλλων υποψηφίων για την εξασφάλιση της θέσης του προέδρου της Κομισιόν.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με τις οποίες μια επιτυχημένη υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν θα πρέπει να προέρχεται από μια χώρα με μακρά εμπειρία στην ΕΕ, που μετέχει σε όλες τις κύριες πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής πολιτικής, κυρίως την ενιαία νομισματική μονάδα και τη Συνθήκη του Σένγκεν. Ωστόσο, η προϋπόθεση αυτή αποκλείει εκτός από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, καθώς και τα 10 νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αμεση ήταν η απάντηση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, που δήλωσε ότι «ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ΕΕ».

Ο Στρο είπε ακόμα πως το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό «σύνταγμα» θα διεξαχθεί στη Βρετανία πριν το τέλος του 2006, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Βρετανία, εξάλλου, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδα «Γκάρντιαν», θα προβάλει το βέτο της σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα, διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν με ένα ευφυολόγημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ