Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πάνω απ' όλα η «υπόθεση της ΕΕ»

Επίδειξη ευρωυποτέλειας έκανε και στο θέμα του «ευρωσυντάγματος» η ελληνική κυβέρνηση, φθάνοντας στο σημείο να θυσιάσει «πάγιες» θέσεις και εθνικά συμφέροντα προς όφελος της «υπόθεσης της ΕΕ». Από την άλλη, επιδόθηκε αμέσως σε μια συνειδητή προσπάθεια εξωραϊσμού του «ευρωσυντάγματος», αντιστρέφοντας πλήρως το περιεχόμενό του.

Ο Κ. Καραμανλής συντάχθηκε με την καθιέρωση της ειδικής πλειοψηφίας και την κατάργηση του βέτο που οδηγεί στην παραπέρα αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ποτέ χρήση του βέτο! Μάλιστα επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς τις χώρες (Πολωνία, Ισπανία) που τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν διαφωνήσει με τις ειδικές πλειοψηφίες, λέγοντας ότι «η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι καθ' υπερβολήν υπήρχαν αυτές οι ανησυχίες, διότι όλο το πνεύμα, όλη η λογική λειτουργίας της Ενωσης είναι να προχωρά με συναινετικό τρόπο». Υπερθεματίζοντας της αρχής της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων, ανέφερε ότι έτσι «διευκολύνεται η λήψη των αποφάσεων, έτσι ώστε η διευρυμένη Ευρώπη των "25" να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε από τη «σταθερή και αμετακίνητη» θέση ότι πρέπει να υπάρχει «ένας επίτροπος για κάθε χώρα», ως απόδειξη της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών - μελών. «Εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ομοσπονδιακή προοπτική της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η νέα Συνταγματική Συνθήκη δίνει μια ουσιαστική ώθηση, στην κατεύθυνση αυτού του οράματος», δήλωσε μετά την επίτευξη συμφωνίας για το «ευρωσύνταγμα».

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Κ. Καραμανλής, ακολουθώντας την προσφιλή προπαγανδιστική τακτική των προκατόχων του, επιχείρησε να «πουλήσει» το «ευρωσύνταγμα» ως κατάκτηση των λαών! Με το «ευρωσύνταγμα» η ΕΕ «μετεξελίσσεται θεσμικά, ενισχύοντας τον πολιτικό της χαρακτήρα. Καθίσταται μια οικονομική και πολιτική Ενωση με ισχυρότερο δημοκρατικό και οικονομικό πρόσωπο», είπε και συνέχισε ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ «έρχεται πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη, καθιστώντας τους θεσμούς της πιο κατανοητούς και πιο προσιτούς». Επιπλέον, «βελτιώνει τη δημοκρατική λειτουργία της, αλλά και την αποτελεσματικότητά της προς όφελος όλων», ενώ «ενισχύει τις δυνατότητες για παραπέρα οικονομική ανάπτυξη, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα το κοινωνικό της πρόσωπο»! Επίσης η ΕΕ «ενδυναμώνει την παρουσία και το ρόλο της στον κόσμο, προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας»!

Οσον αφορά την έγκριση του «ευρωσυντάγματος» ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «προφανώς» θα εγκριθεί από τη Βουλή, απορρίπτοντας ουσιαστικά την ιδέα του δημοψηφίσματος.

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να στοιχηθεί ανοιχτά με το ένα ή άλλο στρατόπεδο (ευρωπαϊστές - ατλαντιστές), αλλά βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να πάρει θέση για τους αντίστοιχους υποψήφιους που προτείνουν για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Ναι μεν χαρακτήρισε «εύλογη» την άποψη του κεντροδεξιού ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, να έχει «βαρύνοντα λόγο» για τη θέση του αντικαταστάτη του Πρόντι, αλλά από την άλλη τάχθηκε υπέρ μιας «συναινετικής λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ