Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Εκστρατεία επιβολής από τις «25» κυβερνήσεις

Εκστρατεία για να επιβάλουν το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα» αναλαμβάνουν τώρα οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, παραπληροφορώντας ταυτόχρονα τους λαούς για το βαθύτατα αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό περιεχόμενό του.

Η θορυβώδης προβολή των ενδοκοινοτικών - ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην ΕΕ δεν εμποδίζει - το ακριβώς αντίθετο - τις ηγεσίες της ΕΕ να ξεχάσουν τις «διαφορές» τους, όταν πρόκειται να ενισχύσουν την κοινή επέλασή τους κατά των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης.

Το «ευρωσύνταγμα», που δεν μπορεί να «αποκοπεί» από τις άλλες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την «τρομοκρατία», τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ώθηση των αποφάσεων της Λισαβόνας, αποτελεί «κατάκτηση» για το οικοδόμημα των πολυεθνικών και γυρίζει πολύ πίσω τους λαούς της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, όπως κάθε συνταγματική συνθήκη, αποτυπώνει το σημερινό συσχετισμό δύναμης μεταξύ του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού από τη μια και των λαών από την άλλη.

Η Κομισιόν έσπευσε χτες να χαιρετίσει την «τεράστια επιτυχία» που συνιστά η υιοθέτηση του «ευρωσυντάγματος» την Παρασκευή από τα 25 κράτη - μέλη της Ενωσης, εκτιμώντας μάλιστα ότι το κείμενο του «συντάγματος» πάει «πολύ πιο μακριά» από αυτό που ήλπιζε στην αρχή.

«Θα θέλαμε εκ νέου να ευχαριστήσουμε την ιρλανδική προεδρία γι' αυτό που θεωρούμε μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο Στεφάαν Ρινκ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Αντόνιο Βιτορίνο, ο οποίος εκπροσώπησε την Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις των «25». «Το αποτέλεσμα πάει πολύ πιο μακριά από αυτό που είχαμε υπολογίσει το Δεκέμβριο του 2001», όταν είχε αποφασιστεί η σύσταση μιας Συνέλευσης για τη σύνταξη του νέου «συντάγματος», πρόσθεσε. «Είναι ένας λογικός συμβιβασμός αποδεκτός από όλους, γι' αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο δήθεν «εχθρός» της ΕΕ, Τόνι Μπλερ, ξεκίνησε αγώνα για την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος», δηλώνοντας ότι «η μάχη για το ευρωσύνταγμα θα είναι μια μάχη ανάμεσα στο μύθο που καλλιεργεί η ευρωσκεπτικιστική αντιπολίτευση και την πραγματικότητα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το «ευρωσύνταγμα» αφορά «εθνικά κράτη και όχι για ένα ομοσπονδιακό υπερκράτος», επισημαίνοντας ότι κατάφερε να διατηρήσει τον εθνικό έλεγχο στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, τη φορολογία και την κοινωνική πολιτική. Πάντως, το 57% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θα ψήφιζε σήμερα «όχι» στο «ευρωσύνταγμα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε «ιστορικό» το νέο «σύνταγμα», τονίζοντας ότι «είναι καλό για την Ευρώπη, καλό για τη Γαλλία», η οποία αποκτά «μεγαλύτερο βάρος στην Ευρώπη». «Για ιστορική απόφαση που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί», έκανε λόγο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ομως οι χριστιανοδημοκράτες στη χώρα του άφησαν χθες σαφώς να εννοηθεί ότι θα συνδέσουν την ψήφο τους για το «ευρωσύνταγμα» με το θέμα μιας ενδεχόμενης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Οι Χριστιανοδημοκράτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ του «ευρωπαϊκού συντάγματος», μόνον αν με αυτήν την ψήφο ορίζεται παράλληλα ότι μια ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει επίσης να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Πέτερ Χίντζε από το Βερολίνο. Η υιοθέτηση του «ευρωσυντάγματος» χρειάζεται τη συγκέντρωση πλειοψηφίας δύο τρίτων στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των κυβερνητικών εταίρων - Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων - δεν είναι αρκετή για να μπορέσει να υιοθετηθεί χωρίς ψήφους από την αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι για να ισχύσει το «ευρωσύνταγμα» θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα «25» κράτη - μέλη είτε σε δημοψηφίσματα είτε μέσω των εθνικών Κοινοβουλίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Δημοψηφίσματα έχουν αναγγελθεί στη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο κ.α. Επίσης και η Ιταλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, θα θέσει σε δημοψήφισμα το «ευρωσύνταγμα», ενώ το ίδιο δεσμεύτηκε να κάνει και ο Πολωνός πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ