Τρίτη 22 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 2004
Εξήντα χρόνια από τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Στη λησμονιά μέσα στην οποία η κυρίαρχη τάξη επιδιώκει λυσσαλέα να καταβαραθρώσει την εγκαθίδρυση λαϊκής κυριαρχίας, ιστορικό βήμα στο οποίο προχώρησε το ΕΑΜ, στο χωριό Κορυσχάδες, το Μάη του 1944, οι συνεπείς αγωνιστές του χτες και του σήμερα αντιπαραβάλλουν πεισματική, αλλά και μεθοδική, δύσκολη, αλλά και ανυποχώρητη πάλη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην ξενοκρατία. Πάλη μέχρι να ξημερώσει εκείνη η μέρα που ο λαός μας θα διαφεντεύει τον τόπο του, στον άξονα των δικών του συμφερόντων.

Σ' αυτό το μήνυμα μετουσιώθηκε η «ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ», όπως σημείωνε το πανό της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) στο χώρο της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, για τα εξήντα χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Εθνοσυμβουλίου, στις 14-27 του Μάη του 1944. Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ, πρωτοπόρα δύναμη για τη δημιουργία του ΕΑΜ και τη συγκρότηση της «Κυβέρνησης του Βουνού» (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης - ΠΕΕΑ), πραγματοποιήθηκε έξω ακριβώς από το ιστορικό σχολείο όπου συνεδρίασε το Εθνοσυμβούλιο. Ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Τυμφρηστού, όπου τα τραγούδια των αντιστασιακών «για μια ελεύθερη πατρίδα και μια πανανθρώπινη λευτεριά», αναμόχλευσαν από τη μνήμη των παλαιότερων αλλά και τη φαντασία των νεότερων εικόνες ανταρτών του ΕΛΑΣ να κατηφορίζουν από τις κορυφογραμμές των βουνών της Ευρυτανίας με κέφι και ηρωισμό...

Ο Κ. Βουλγαρόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι
Ο Κ. Βουλγαρόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι
«Η Εθνική μας Αντίσταση ούτε αποχρωματίζεται και ούτε μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας», σημείωσε στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ, ο τέως δήμαρχος Καισαριανής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ), Παν. Μακρής, υπογραμμίζοντας ότι τα ψηφίσματα του Εθνικού Συμβουλίου έθεσαν τις βάσεις «για μια πραγματικά λαοδημοκρατική κοινωνία». Χαρακτηριστική η πρώτη παράγραφος του ψηφίσματος, όπου αναφέρεται: «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό. Οι λαϊκές κυριαρχίες είναι ιερές και απαραβίαστες». Διατάξεις που εφαρμόστηκαν στο θεσμό των λαϊκών δικαστηρίων, στις λαϊκές συνελεύσεις που σηματοδοτούσαν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο δικαίωμα ψήφου που δόθηκε για πρώτη φορά σε νέους άνω των 18 χρόνων, αλλά και στις γυναίκες.

Στα πολύτιμα διδάγματα που μας κληροδοτεί η συγκρότηση της ΠΕΕΑ επικεντρώθηκε ο Δημ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Τονίζοντας «τις πραγματικά συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούσε το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, που σημάδεψε και την ίδια την ΠΕΕΑ, έτσι ώστε να γίνει πραγματικό υπόδειγμα λαϊκής συμμετοχής, εκλογικής διαδικασίας κι όχι έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα από τα κόμματα του κατεστημένου», αναφέρθηκε στην αυτοθυσία με την οποία ο λαός εντάχθηκε σε εκείνες τις εκλογές - πολλοί ψήφιζαν κάτω από τη μύτη των ναζιστών, ενώ αρκετοί εθνοσύμβουλοι περπάτησαν για μέρες ώστε να εκπροσωπήσουν την περιοχή που τους εξέλεξε, με κίνδυνο τη ζωή τους. «Αυτό όμως συνέβαινε ακριβώς γιατί ο στόχος και το πάθος του αγώνα είχαν συνεγείρει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Σήμερα, σε άλλες βέβαια συνθήκες, σε συνθήκες νίκης της αντεπανάστασης, κυριαρχεί δυστυχώς ακόμα σε μεγάλα τμήματα του λαού μας η ιδεολογία που επιβάλλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, η μοιρολατρία, η υποταγή», επισήμανε. Τονίζοντας πως η ουσιαστική λαϊκή πάλη δεν αντικαθίσταται με υποκατάστατα σαν κι αυτό του «κοινωνικού διαλόγου» που προωθεί το σύστημα, στάθηκε επίσης στην αξία «της λαϊκής συμμαχίας, της ενότητας του λαού», προϊόν της οποίας υπήρξε το Εθνοσυμβούλιο. Μια ενότητα στην οποία προσβλέπει και το Λαϊκό Μέτωπο, για τη συγκρότηση του οποίου μάχεται το ΚΚΕ, ένα μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, ορθώνοντας ανάστημα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αλλά και στους υποστηρικτές τους.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Λάρισας, ενώ αναγνώστηκε σύντομο χρονικό της πρώτης συνόδου του Εθνοσυμβουλίου και απαγγέλθηκε το ποίημα «Γοργοπόταμος». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρ. Αρβανίτης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευρυτανίας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γ. Μωραΐτης, αντιπροσωπείες πολλών αντιστασιακών οργανώσεων και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, του Συμβουλίου Περιοχής της Στερεάς Ελλάδας της ΚΝΕ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, κ.ά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών και την ομόφωνη επικύρωση ψηφίσματος αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό καθώς και πρόσκλησης υπέρ ενός συνεπούς αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ