Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Θερμή συντροφική υποδοχή στην αποστολή του ΠΑΜΕ

Από την εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της αποστολής του ΠΑΜΕ στην Κούβα
Από την εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της αποστολής του ΠΑΜΕ στην Κούβα
ΑΒΑΝΑ (του απεσταλμένου μας Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).-

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι της Κούβας στην ελληνική αποστολή αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και η οποία βρίσκεται από την Τρίτη στην Αβάνα. Παρά τις δυσκολίες και την καθυστέρηση που συνάντησε το βράδυ της Δευτέρας στη Μαδρίτη η πρώτη ομάδα της αποστολής, οι 240 Ελληνες εργαζόμενοι, νεολαίοι, παλαίμαχοι συνδικαλιστές και επιστήμονες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ, βρίσκονται στο Νησί της Επανάστασης, για να μεταφέρουν στον κουβανικό λαό την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση της Επανάστασής του, μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης πίεσης από την πλευρά των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Η πρώτη μέρα της παραμονής των Ελλήνων καραβανιστών στην Κούβα ήταν αφιερωμένη σε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη της Αβάνας και τελείωσε αργά το βράδυ με ένα κουβανέζικο γλέντι υποδοχής που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η ελληνική αποστολή.

Από την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε το πρόγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Εργατών Κούβας (CTC National), με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη γνωριμία της ελληνικής αποστολής με την Κουβανική Επανάσταση, τα επιτεύγματα και τις δυσκολίες της. Σ' αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της CTC η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με την ηγεσία της CTC, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Εργατών Κούβας Pedro Ross παρουσίασε τη δομή και τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα, καθώς και την τεράστια συμβολή των Κουβανικών Συνδικάτων στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας στην πορεία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού. «Η αλληλεγγύη σας μας είναι πολύτιμη», σημείωσε ο Κουβανός συνδικαλιστής κατά την υποδοχή της ελληνικής αποστολής, «καθώς ξέρουμε ότι κι εσείς στη χώρα σας δίνετε έναν δύσκολο αγώνα. Παλεύουμε για να φτάσουμε την ανθρωπότητα στον προορισμό της και είναι σίγουρο ότι με τον κοινό αγώνα και τη διεθνιστική αλληλεγγύη για όπλο μας θα το πετύχουμε». Την ομιλία του Pedro Ross ακολούθησαν οι ερωτήσεις των Ελλήνων καραβανιστών, που ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για την οργάνωση των συνδικάτων στα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς, όπως και για το ρόλο των Κουβανών εργαζομένων σε πλευρές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.


Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας Fernando Remirez Estenoz, ο οποίος καλωσόρισε την ελληνική αποστολή και έδωσε μια πλήρη εικόνα για τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον επί 44 χρόνια αποκλεισμό της Κούβας από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Από ελληνικής πλευράς χαιρετισμό στη συνάντηση απηύθυνε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει το Μέτωπο όλα αυτά τα χρόνια με τους εργαζόμενους της Κούβας και των άλλων χωρών, πιστό στις αξίες της διεθνιστικής αλληλεγγύης, που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά με την άφιξη στην Κούβα της πολυπληθέστερης οργανωμένης αποστολής που έχει υπάρξει ποτέ από την Ελλάδα. «Είμαστε σίγουροι ότι η Επανάστασή σας θα νικήσει και μ' αυτή τη βεβαιότητα στεκόμαστε ενεργά στο πλευρό σας», σημείωσε ο Γιώργος Μαυρίκος.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε από Κουβανούς αξιωματούχους για το κοινοβουλευτικό σύστημα της Κούβας, όπως και για τους 5 σύγχρονους ήρωες της χώρας που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα της Τετάρτης έκλεισε με ενημέρωση από στελέχη του ΚΚ Κούβας για τη δομή και την ιστορία του Κουβανικού ΚΚ.

Χτες το πρωί η αποστολή επρόκειτο να επισκεφτεί τη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αβάνα και στη συνέχεια θα μετέβαινε στο αθλητικό κέντρο Redimiamento Deportivo, όπου θα συναντιόταν με την Ολυμπιακή Ομάδα της Κούβας και τον πρόεδρο του Κουβανικού Ινστιτούτου Αθλητισμού. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα πρόγραμμα, το πρωί της Παρασκευής οι Ελληνες καραβανιστές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν, χωρισμένοι σε ομάδες, χώρους δουλιάς και εργοστάσια επεξεργασίας χάλυβα, καπνού, ναυτιλιακές εγκαταστάσεις και νοσοκομειακές μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ