Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δικομματικό θέατρο

Στο απόγειό της έφθασε χθες η δικομματική σύγκρουση των υπαιτίων για τις αντιλαϊκές εξελίξεις στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, με την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στο 2ο Τμήμα Διακοπών της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην επιλογή διευθυντών και οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης. Ενάντια στο νομοθέτημα τάχθηκε το ΚΚΕ.

Από το ...πουθενά

Σαν να μην έχει ...καμιά σχέση με τις πολιτικές προώθησης των πολιτικών της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας, του αντιδημοκρατικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και της προώθησης «ημετέρων» στο Δημόσιο, εμφανίστηκε χθες, στο βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για «κομματικοποίηση του κράτους», τονίζοντας ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «προωθείτε την κατάλυση της ιεραρχικής δομής», επισημαίνοντας πως «βρήκατε λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναστατώσετε τη Δημόσια Διοίκηση». Παράλληλα, άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «απραξία» και «αναξιοπιστία» στο θέμα των συμβασιούχων, καθώς και ότι έχει θέσει «υπό επιτήρηση την ελληνική οικονομία». Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «θέλετε να αφήσετε άθικτο το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ», ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «άκρως κομματικοποιημένη Δημόσια Διοίκηση, που πλήττεται από κρούσματα διαφθοράς», η οποία την οδήγησε και σε εκλογική ήττα.

Αλλαξαν οι ...ρόλοι

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, σημείωσε πως «οι καταγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όμοιες με εκείνες που έκανε η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση», αφού, όπως είπε, «έχουμε εναλλαγή ρόλων σε ένα κακόγουστο θέατρο, που επί χρόνια σκηνοθετεί και παίζει ο δικομματισμός με στόχο να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική του». Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να υλοποιεί τη δική σας πολιτική» και πως «είναι καρπός της δικής σας πολιτικής». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι το νομοθέτημα «έρχεται από την κυβέρνηση με ένα μοναδικό στόχο και σκοπό. Μέσα από τις αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις - κλειδιά, τη δημιουργία του δικού της μηχανισμού», επισημαίνοντας πως «δείχνει πόσο η ΝΔ σέβεται τις δικές της διακηρύξεις περί αξιοκρατίας», αφού, «αξιοποιώντας το καθεστώς της ημετεροκρατίας, προωθεί τα δικά της παιδιά». Οσον αφορά στην αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, που επικαλέστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ο Σταύρος Σκοπελίτης είπε πως «ούτε η κατάργηση της βάσης της βαθμολογίας μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμιση, ούτε ο αποκλεισμός νέων υποψηφίων, ούτε ο αποκλεισμός όσων έκαναν λάθη στη συμπλήρωση του δελτίου».

ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με αιχμή τις διατάξεις του για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης ζήτησε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί ο κλάδος δεν πρόκειται να «νομιμοποιήσει» τους «προσωρινούς» διευθυντές και προϊσταμένους. Κάλεσε, παράλληλα, τους αιρετούς του ΚΥΣΔΕ να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης προσωρινών προϊσταμένων, την οποία χαρακτηρίζει ως «παρωδία».

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της συνέχισης από την κυβέρνηση της ΝΔ του απαράδεκτου καθεστώτος της «ημετεροκρατίας» που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, δε θίχτηκε ούτε από την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ούτε και από τον πρόεδρο και τον γγ της ΔΟΕ, που παραβρέθηκαν χτες στη συνέντευξη, ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για το ζήτημα. Οπως τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι αντίστοιχες παρατάξεις στις ομοσπονδίες συμφωνούν στις βασικές αντιεκπαιδευτικές επιλογές και μεταφέρουν την αντιπαράθεσή τους σε θέματα, όπως αυτό της επιλογής στελεχών.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών επισήμαναν επίσης χτες την καθυστέρηση των αποσπάσεων, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Αναφέρθηκαν για μια ακόμα φορά στην ανάγκη μαζικών διορισμών και στο ζήτημα των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και τόνισαν ότι ο κλάδος μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν το Σεπτέμβρη θα τοποθετηθεί και θα αποφασίσει για την αντίδρασή του στην πολιτική της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηταν απεργοσπάστες και το φωνάζουν! (2013-05-25 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο στήριξης των πολυεθνικών (2009-06-17 00:00:00.0)
Δεν μπορεί να υπάρξει με πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας (2008-10-09 00:00:00.0)
Το παράκαναν (2006-09-06 00:00:00.0)
Βαθιά αντεργατικό κατασκεύασμα (2005-10-13 00:00:00.0)
Οχι σε νέες χαριστικές ρυθμίσεις (1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ