Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Καλέσαμε το ΝΑΤΟ γιατί έχουμε ... ελλείψεις!

Διογκώνονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων

Τις ελλείψεις της χώρας μας χρησιμοποίησε ως πρόσχημα χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, για να αιτιολογήσει την ενεργό συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, αναφέρθηκε στο αίτημα που έχει υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ, συμφωνώντας έτσι με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο, που ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό χρειάζεται διεθνή συνεργασία.

Μαζί τους «συμφωνεί» και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ν. Ράμσφελντ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι 400 Αμερικανοί ειδικοί θα έρθουν στην Ελλάδα υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε πως «θα είναι αποστολή του ΝΑΤΟ. Απ' ο,τι ξέρω δεν υπάρχει τίποτα σε εξέλιξη, παρά μόνο ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ».

Αυτή η συνεργασία είναι συνεργασία πολλών ...αστέρων και περιλαμβάνει την εγκατάσταση ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας των ΗΠΑ στην Ελευσίνα. Η μονάδα θα αποτελείται από 550 άτομα και στη σύνθεση της θα συμμετέχει προσωπικό από διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες. Για το θέμα αυτό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, ούτε όσον αφορά στο θέμα της σύνθεσης και του αριθμού της, ούτε και αν θα εγκατασταθεί και πού μέσα στην ελληνική επικράτεια. Τόνισε ότι η ολυμπιακή ασφάλεια συσχεδιάστηκε στα πλαίσια της Ολυμπιακής συμβουλευτικής Ομάδας, όπου συμμετέχουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία. Δεν παρέλειψε όμως να διακηρύξει πως οτιδηποτε συμβαίνει με την ασφάλεια της Ολυμπιάδας συνάδει με το Σύνταγμα και τους νόμους, προσθέτοντας ότι οι αθλητικές αποστολές δε θα έχουν οπλισμένους συνοδούς και πως δε θα υπάρχουν όπλα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ανέφερε δε ότι δε θα υπάρχει ξένος στρατός σε δρόμο, σε κτίρια ή οπουδήποτε αλλού.

Αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει πόρους και τρόπους να διαχειριστεί τρομοκρατικά περιστατικά, επισημάνει δε ότι υπάρχουν ελλείψεις. Είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και ανέφερε ως παραδείγματα επίθεση με βιολογικά όπλα ή μεγάλες καταστροφές, καθώς και την περίπτωση ειδικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων όπως π.χ. περίπτωση ραδιολογικής απειλής. Πρόσθεσε πως μονάδα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών θα βρίσκεται στη χώρα μας, ενώ κάπου αλλού θα είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών αντιτρομοκρατική ομάδα, και όλα αυτά για την αντιμετώπιση ακραίων σεναρίων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο ασφάλειας που αφορά στις επισκέψεις ξένων επίσημων και ζήτησε την κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Για το θέμα αυτό ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε πως το θέμα της προστασίας των επίσημων και η διακίνησή τους δεν αφορά την ολυμπιακή ασφάλεια, ενώ κάθε χώρα ορίζει ποιον θεωρεί επίσημο.

Ενεργοποιείται ειδική ΝΑΤΟική Μονάδα

Χτες το συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενεργοποιήσει μια ειδική ομάδα αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών. Η μονάδα αυτή θα μπορεί να δράσει μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών και θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα σε βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία. Αποτελείται από μερικές δεκάδες ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων ειδικά εκπαιδευμένων. Αν τεθεί θέμα ενεργοποίησης αυτής της μονάδας τότε η σχετική απόφαση θα υλοποιηθεί σχεδόν αυτόματα και δε θα χρειαστεί νέα απόφαση του συμβουλίου.

Για το θέμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης του Λεκανοπεδίου Αττικής από τις κάμερες, η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη ρώτησε πώς θα ελεγχθεί, αφού οι εκπρόσωποι της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν την υποδομή για να το ελέγξουν. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι οι κάμερες πρέπει να μείνουν μετά την ολυμπιάδα και να διατεθούν για τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Ζήτησε μάλιστα και τη διεξαγωγή διαλόγου για το θέμα, βρίσκοντας σύμφωνο στο σημείο αυτό τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε την παρουσία της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και της αρχής προστασίας προσωπικού απορρήτου σε όλη τη φάση της διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης. Ζήτησε δε να υποβληθούν προτάσεις για τη χρήση του και από άλλους δημόσιους φορείς, ενώ πρότεινε να αξιοποιηθεί και στις αθλητικές εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων

Την αγανάκτησή τους για τη στρατιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, με αποκορύφωμα όσα κυκλοφορούν για την παρουσία ένοπλων ξένων πρακτόρων στην Αθήνα, υπογραμμίζουν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικοί φορείς, καλώντας ταυτόχρονα το λαό και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και ποτών εκτιμά ότι αυτές οι πρακτικές είναι ενταγμένες στο γενικότερο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ και της ΕΕ, και στην ουσία, «στοχεύουν στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος».

«Σε μια διοργάνωση αθλητική, δε χρειάζονται στρατοί - ΝΑΤΟ - ΡΑΜΠΟ - τρομονόμοι, απαγορεύσεις, χαφιέδες, κάμερες παρακολούθησης κάθε κίνησης του πολίτη, διώξιμο από τη δουλιά στο διάστημα πριν την έναρξη, αλλά και μετά τους αγώνες και πάει λέγοντας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω δήμων, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «πρωταθλητή της τρομοκρατίας».

«Στο όνομα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας επιχειρείται η τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος και η θωράκιση του αστικού κράτους καθώς και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου», τονίζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας.

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών υπογραμμίζει το πρωτοφανές και δυσμενέστατο κλίμα για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας με τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί με το πρόσχημα της ολυμπιακής ασφάλειας. Και καταλήγει: «Τα μέτρα αυτά δε λαμβάνονται μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχο έχουν το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας. Χρέος είναι να αγωνιστούμε, ώστε έστω και μετά τους αγώνες να ξηλωθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ