Παρασκευή 23 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στο μονόδρομο της «ίδιας» πολιτικής

Οι πανηγυρικοί και θριαμβευτικοί τόνοι για την κατάκτηση της εξουσίας και η «αποθέωση» του Κ. Καραμανλή είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συνέδριου της ΝΔ που ξεκινά το απόγευμα τις εργασίες του στην Ανθούσα.

Την εξόφθαλμη απουσία πολιτικού «στίγματος» και μηνύματος θα επιχειρήσει να καλύψει με την ομιλία του ο Κ. Καραμανλής, καθώς δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος πάνω σε «θέσεις» και «ιδέες», αφού θεωρείται δεδομένη η πορεία πλεύσης στο μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, το σύνθημα του συνεδρίου «νέοι δρόμοι - νέα πολιτική», ακούγεται - και είναι - παραπλανητικό.

Ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να οικοδομήσει την «πολιτική κυριαρχία» του τόσο στη δεδομένη στήριξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου όσο και στο εφεύρημα του «μεσαίου χώρου» ή «νέου κοινωνικού κέντρου», τα οποία παραπέμπουν σε μια «μετριοπαθή» και δήθεν «κοινωνικά ευαίσθητη» διαχείριση της εξουσίας. Δεν πρόκειται, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να μιλήσει ξεκάθαρα για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θα εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια, αλλά θα επιχειρήσει να τις εξωραΐσει και συγκαλύψει με φιλολαϊκές διακηρύξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Β. Μεϊμαράκης «θυμήθηκε» χτες ότι το κυβερνών κόμμα ενδιαφέρεται, στα λόγια, για τους «κοινωνικά αδύναμους», ενώ αναφερόμενος στο ρόλο του κόμματος είπε ότι θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης.

Το «όραμα» του κυβερνώντος κόμματος ταυτίζεται με τις στρατηγικές επιδιώξεις των αφεντικών της νέας τάξης, τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ. Ακόμα και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων «διαπνέεται» από τις επιταγές τους. «Πριν από τριάντα χρόνια, οι Ελληνες στεριώναμε, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τη Δημοκρατία στον Τόπο μας. Πριν από είκοσι τρία χρόνια κάναμε πράξη την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σήμερα είμαστε μπροστά στην ιστορική πρόκληση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004», τόνισε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση για τα 30χρονα από τη μεταπολίτευση. Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων είπε ότι «έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς όλες οι αθλητικές αποστολές και όλοι οι επισκέπτες μας», αλλά δε διευκρίνισε αν αυτά τα μέτρα τα θεωρούν «επαρκή» οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι. Παράλληλα, χαρακτήρισε ορόσημο για την Ελλάδα τη φετινή χρονιά, γιατί το 2004 «είναι η χρονιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η χρονιά της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διεύρυνσης, αλλά και της Συνταγματικής Συνθήκης», ενώ «ένας ακόμη στόχος, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει γίνει και αυτός πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ