Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Καυγάς... για το πάπλωμα

Ο προσχηματικός καυγάς περί κομματικής και ακομμάτιστης Δημόσιας Διοίκησης κυριάρχησε στην ημερίδα της ΑΔΕΔΥ που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη και είχε ως θέμα «προβλήματα και αδυναμίες, μέτρα στήριξης του αναπτυξιακού κοινωνικού ρόλου της Δημόσιας Διοίκησης». Κανείς από τους εκπροσώπους του δικομματισμού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) αλλά ούτε και από τους εκπροσώπους του ΣΥΝ, δεν αμφισβήτησε τον πραγματικό ρόλο του κράτους σήμερα, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση της κυρίαρχης πολιτικής και τη χρησιμοποίησή του ως εργαλείο των επιδιώξεων του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ετσι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση προχωρεί σε μαζικές μετακινήσεις, τόσο «στην κεντρική διοίκηση όσο και στα περιφερειακά νομικά πρόσωπα» και ευχήθηκε να μην επιβεβαιωθούν διάφορες πληροφορίες για παρόμοιες εξελίξεις στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση «άμεσα να προωθήσει μια διαδικασία συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ανθρώπινο δυναμικό στη Δημόσια Διοίκηση», τι ρόλο θα παίξει αυτή στις «οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, έτσι ώστε να μην είναι λάφυρο του κάθε κόμματος».

«Να απολογηθεί γιατί επιδιώκει μια πολιτική, η οποία ξεκινά από το γκρέμισμα του ό,τι υπήρχε μέχρι σήμερα», κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζόπουλος. Και σημείωσε πως η λογική «των δικών μας παιδιών», που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση «υποβαθμίζει την πορεία της δημόσιας διοίκησης και του κράτους. Μειώνει τους όρους λειτουργίας του και αυξάνει την αναποτελεσματικότητά του. Σε αυτού του είδους τις κομματικές παρεμβάσεις και στην αποδιάρθρωση της δομής της κρατικής μηχανής οφείλονται και τα όσα συνέβησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες».

Για δημόσια διοίκηση η οποία «έχει κακοπάθει στα χέρια του εκάστοτε κομματικού κυβερνητισμού», μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος. Και πρόσθεσε πως «σε συνθήκες παγκόσμιας αγοράς, που το ζητούμενο είναι η διεύρυνση της κοινωνικής ευθύνης του κράτους, η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, που έχει επιτελέσει έργο, πρέπει να λύσει με διαρθρωτικές, καινοτόμες παρεμβάσεις τα χρόνια προβλήματα που τη βασανίζουν».

Ταξικό κράτος

Το κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο καλείται να απαντήσει σήμερα και το συνδικαλιστικό κίνημα, έθεσε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ και μέλος της ΕΕ της ΕΔΟΘ, Γιάννης Νοτάκης. Οπως είπε, «ακόμα και αν συμβεί κι έχουμε ένα ακομμάτιστο κράτος, δεν απαντάται το ζήτημα για όφελος τίνος θα δουλεύει αυτό το ακομμάτιστο κράτος. Διότι μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να αποδεχτούν ένα θεσμικό πλαίσιο που δε θα αλλάζουν τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, όλοι όμως οι νόμοι να δουλεύουν για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Γι' αυτό η δική μας προσέγγιση δε μιλάει για το ακομμάτιστο κράτος, αλλά για το ταξικό κράτος». Και πρόσθεσε πως «το κράτος ποτέ δεν ήταν ουδέτερο. Δεν είναι ένας τρίτος που επιβλέπει αδέκαστος κριτής τη λειτουργία της κοινωνίας, αλλά πάντα ήταν στο πλευρό αυτών που είχαν την εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ