Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων

Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις μυστικές επαφές του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επέκρινε έντονα και πάλι τον Τ. Παπαδόπουλο για τις επαφές που είχε πριν από τα δημοψηφίσματα με τον Σερντάρ Ντενκτάς, λέγοντας ότι εκείνο που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός πως συγκλίνουν οι απόψεις του Τ. Παπαδόπουλου με την οικογένεια Ντενκτάς. Οι απόψεις του Σερντάρ Ντενκτάς, είπε, συγκλίνουν με τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη σε αραβική εφημερίδα, ότι δηλαδή η ομοσπονδία δεν είναι η καλύτερη λύση για το Κυπριακό. Μήπως η καλύτερη λύση είναι αυτή που προτείνει ο Σερντάρ Ντενκτάς για δύο κράτη, διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, έθεσε το ρώτημα ποιος ζήτησε να παραμείνουν μυστικές οι συναντήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ άφησε επίσης αιχμές και για τη στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και είπε ότι ο λαός μπορεί πλέον να κρίνει ποιοι με τόλμη στέκουν μπροστά του και λένε την αλήθεια και ποιοι άλλοι πίσω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προβάλλουν άλλες θέσεις από ό,τι δημόσια εκφράζουν. Σε ερώτηση κατά πόσο στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα θέσει θέμα τάξης για τον Τ. Παπαδόπουλο σε σχέση με τις επαφές που είχε με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα εγείρει θέμα λειτουργίας του Σώματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις δηλώσεις Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά και λογικά απαράδεκτες. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο ισχυρισμός Αναστασιάδη πως υπάρχει σύγκλιση των θέσεων Ντενκτάς και του Τ. Παπαδόπουλου αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας και, ουσιαστικά, υιοθετεί θέσεις της τουρκικής πλευράς έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αμφισβήτηση των θέσεων του Τ. Παπαδόπουλου από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ «εκθέτει εσωτερικά και διεθνώς την ελληνική κυπριακή πλευρά, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι επιδιώκει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση του σχεδίου Ανάν». Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο στις αιτιάσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, εκτός από μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί κάτι που έγινε ουσιαστικά για προώθηση του Κυπριακού για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις επαφές που γίνονταν από την κυπριακή κυβέρνηση με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, προκειμένου να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα τον περασμένο Απρίλη. Αυτό δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Για τις συναντήσεις στο Μπίργκενστοκ, στην Ελβετία, η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε γνώση, όπως πιστεύω και τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Για άλλες συναντήσεις δεν έχει προκύψει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ενημερωθούν», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος. Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι συζητιόταν αναβολή του δημοψηφίσματος, απάντησε: «Γνωρίζαμε τις κινήσεις, όπως ήδη σας είπα».

ΕΕ: Αναβλήθηκε η συζήτηση επί των κανονισμών

Ούτε και χθες υπήρξε πρόοδος στο θέμα των δύο κανονισμών για την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα, στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER). Η Ολλανδική Προεδρία παρουσίασε τους δύο κανονισμούς, αλλά η συζήτηση περιορίστηκε στον κανονισμό της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων, που προβλέπει τη χορήγηση 259 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ολλανδική Προεδρία, ενώ είχε δεσμευτεί την περασμένη βδομάδα να υποβάλει έγγραφο για την αποτίμηση της κατάστασης το ταχύτερο δυνατόν, το υπέβαλε μόλις χθες το απόγευμα. Για το λόγο αυτό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Νίκος Αιμιλίου, αρνήθηκε να διεξαχθεί συζήτηση επί της ουσίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έλαβε το έγγραφο αργά και δεν είχε οδηγίες από την κυπριακή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ