Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»
Συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ζητά το ΚΚΕ

Επιστολή του Ορέστη Κολοζώφ στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της Βουλής

Motion Team

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ απέστειλε επιστολή προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, με την οποία ζητάει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων σχετικά με την πτώση του ελικοπτέρου ΣΙΝΟΥΚ και τις τυχόν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό και σε πολιτικό επίπεδο.

Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους:

-- της ΝΔ κ. Βύρωνα Πολύδωρα

-- του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρη Καστανίδη

-- του ΣΥΝ κ. Φώτη Κουβέλη

Το τραγικό δυστύχημα με το ΣΙΝΟΥΚ, που είχε σαν αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες, που ενισχύονται από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες και πιο συγκεκριμένα:

  • Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αγορά αυτού του τύπου ελικοπτέρου, παρά τα προβλήματα που - όπως αναφέρεται - έφεραν από την κατασκευή τους και πώς αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα επισκευής όταν παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στο συγκεκριμένο ελικόπτερο.
  • Με ποιες εγγυήσεις, όσον αφορά την ασφάλειά τους, γίνεται η συντήρηση όταν έχει μειωθεί δραστικά το προσωπικό των τεχνιτών στις βάσεις συντήρησης, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και η ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.
  • Ποια είναι η κατάσταση σε σχέση με την εκπαίδευση και την ετοιμότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους.
  • Πώς αντιμετωπίζεται το θέμα της εμπλοκής των διάφορων υπηρεσιών και της διάχυσης ευθυνών μεταξύ ΥΠΑ και στρατιωτικών υπηρεσιών στα ζητήματα του ελέγχου της πορείας κατά την πτήση, τον εντοπισμό και τη διάσωση σε περίπτωση ατυχήματος που είχε σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ακόμα και του στοιχειωδέστερου συντονισμού. Συναφή είναι και άλλα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως το ζήτημα του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης πτήσης σαν πτήσης VIP, δεδομένου ότι μετέφερε τον πατριάρχη Αλεξανδρείας για επίσημη επίσκεψη στο Αγιο Ορος.
  • Γιατί καθυστερεί η λειτουργία των τριών ραντάρ που προμηθεύτηκε η ΥΠΑ, ώστε να καλύπτεται όλη η χώρα, για τα οποία η εγκατάσταση και λειτουργία έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις 31-12-2000;

Τα ερωτήματα αυτά εντείνονται καθώς τεράστια κονδύλια διατίθενται κάθε χρόνο για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, αλλά και από το γεγονός ότι επανειλημμένα ατυχήματα έχουν συμβεί κατά το παρελθόν που στοίχισαν σε ανθρώπινες ζωές, ενώ προβλήματα αποκαλύπτεται ότι παρουσιάζουν και άλλα πτητικά μέσα που χρησιμοποιούνται ακόμα και για τη μεταφορά επισήμων.

Ενόψει όλων αυτών θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει όλα αυτά τα ζητήματα και άλλα τυχόν που θα προκύψουν, καθώς και τυχόν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό και σε πολιτικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα της Βουλής και ζητάμε τη σύμπραξη για να καταστεί δυνατή κατά τον κανονισμό της Βουλής η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής».

Σημειώνουμε πως η σύμπραξη και των άλλων κομμάτων για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι αναγκαία, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για να συζητηθεί στην Ολομέλεια η αίτηση των βουλευτών του ΚΚΕ απαιτείται η συνυπογραφή της από 60 βουλευτές.

Εάν συγκεντρωθεί ο παραπάνω αριθμός, τότε μετά από συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με πλειοψηφία αποφασίζει εάν θα δεχτεί ή όχι την πρόταση. Η Εξεταστική Επιτροπή ανάλογα με τα στοιχεία που θα συλλέξει έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε Προανακριτική Επιτροπή, εξετάζοντας και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων με τελική κατάληξη το Ειδικό Δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ