Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
Οχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Εκκληση σε αρχηγούς κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απηύθυνε η ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγκέλα Μέρκελ, πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας, σε επιστολή της προς όλους τους συντηρητικούς ηγέτες των χωρών της ΕΕ, προτείνει μια «προνομιακή εταιρική σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά όχι πλήρη ένταξη.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Μέρκελ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή καθώς αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των Γερμανών συντηρητικών για διαφορές στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας. Ενώ οι Συντηρητικοί στη Γερμανία, την Αυστρία και σε λιγότερο βαθμό στη Γαλλία, αντιτίθενται στην τουρκική ένταξη, στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο τείνουν προς την υποστήριξη του στόχου αυτού της Αγκυρας.

Η επιστολή εστάλη στον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, το Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέντρο Λόπες, τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιουχάν Παρτς και τον εντολοδόχο πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εμφανίζεται να υποστηρίζει θερμά την τουρκική ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τη στάση του αυτή δε συμμερίζεται η γερμανική κοινή γνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ