Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Φωτίζει τα όνειρα και τις ανάγκες της νέας γενιάς

Πλημμύρισε νιάτα η Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, πρώτη μέρα του κεντρικού τετραήμερου του Φεστιβάλ

Γιορτή κι αγώνας, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συνδυασμένο με την πολιτική επιλογή της σύγκρουσης, της ρήξης, του αγώνα για να αλλάξουμε τον κόσμο. Μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, φτιαγμένο από νέους για τους νέους. Αυτό είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που φέτος έκλεισε τα 30 του χρόνια κι όπως λένε σήμερα τα παιδιά της ΚΝΕ, αυτά τα 30 χρόνια ήταν μόνο η αρχή. Ξεκίνησε χτες το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και για τρεις ακόμα μέρες οι προβολείς του θα φωτίζουν τα όνειρα και τις ανάγκες της νέας γενιάς, που δίνει μαζικά τα ραντεβού της για την Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

Ολα ήταν στη θέση τους, αν και λίγο καθυστερημένα, «με ρυθμούς Ολυμπιάδας... την τελευταία στιγμή τρέχουμε», όπως μας είπε ένας σύντροφος της ΚΝΕ για κάποια ταμπλό που «ντύνονταν» χτες το απόγευμα. Ο κόσμος, κυρίως η νεολαία, ήταν επίσης πιστοί στο ραντεβού τους με τη μεγάλη γιορτή. Ξέρουν, εξάλλου, πως είναι «η δική τους γιορτή, ο δικός τους αγώνας...» κι όχι ένας τυχαίος αγώνας, αλλά αυτός που έχει στόχο την εκπλήρωση των ονείρων της νέας γενιάς για ζωή με πλήρη δικαιώματα και το κεφάλι ψηλά, για μόρφωση, δουλιά, απόλαυση του πολιτισμού και του αθλητισμού, για ελεύθερη έκφραση και δημιουργία. Ο αγώνας για το σοσιαλισμό μπορεί να εμπνεύσει σήμερα τους νέους ανθρώπους.

Αυτό εκφράζει το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», αυτό βλέπεις στα μάτια των παιδιών της ΚΝΕ στα περίπτερα του Φεστιβάλ, στα μπαρ του χώρου, στις εξορμήσεις τους με τις κάρτες γνωριμίας και τον «Οδηγητή» στο χέρι. Είναι τα ίδια παιδιά που επί δεκαπέντε μέρες «έχτιζαν» αυτή την πολύχρωμη πολιτεία, με μόνο κίνητρο τα ιδανικά και το μεράκι τους και πέτυχαν να κάνουν για άλλη μια χρονιά ένα πολύ όμορφο Φεστιβάλ, που ξεκίνησε χτες με τους καλύτερους οιωνούς. Η τριαντάχρονη πείρα που κουβαλάει στην πλάτη του, αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι η φετινή γιορτή είναι αντάξια αυτής ακριβώς της λαμπρής πορείας.


Εκατοντάδες περίπτερα, φροντισμένοι χώροι για όλα τα θέματα, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, δεκάδες καλλιτέχνες και συναυλίες περιλάμβανε το χτεσινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Πλούσιος προβληματισμός αναπτύχθηκε επίσης στη συζήτηση που έγινε μετά τις 9 το βράδυ για τους μηχανισμούς παρακολούθησης που έχουν κατακλύσει την Αθήνα, με τη συμμετοχή του Αντώνη Σκυλλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, του Ηλία Νικολόπουλου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, του Γιάννη Πανούση, καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας και του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη. Η συζήτηση, μάλιστα, απέκτησε ιδιαίτερη επικαιρότητα καθώς το μάτι του «Ζέπελιν» στράφηκε για πολλή ώρα στο χώρο του Φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ποιον θεωρούν «ύποπτο».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ