Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περί διαχωριστικών γραμμών και συναίνεσης

Τελευταία προβάλλεται κατά κόρον από τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό - με υστερόβουλους και συγκεκριμένους στόχους - και κλείνεται σε όλες τις πτώσεις, η κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών με λογική συνέπεια αυτό να φέρει την πολυπόθητη συναίνεση. Συναίνεση σε βάρος των λαϊκών αγώνων και κατακτήσεων.

Εμείς ουδεμία αμφιβολία είχαμε - και έχουμε - γι' αυτό. Το λέγαμε, το φωνάζαμε και το τονίζαμε - άλλοι το αμφισβητούσανε - πως πράγματι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχουν εκλείψει οι διαχωριστικές γραμμές και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές παρά μόνο σε ό,τι αφορά τις καρέκλες της εξουσίας και της διαχείρισης. Η σύμπλευσή τους είναι σχεδόν καθολική και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την υποψηφιότητα του κ. Καρ. Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ετσι κατ' αυτούς και ο σκύλος είναι χορτάτος και η πίτα αφάγωτη.

Η πράξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και να δικαιώσει τις θέσεις του ΚΚΕ.

Υπήρχαν διαχωριστικές γραμμές, όταν μαζί υπέγραφαν τη συμφωνία του Μάαστριχτ και τις άλλες συμφωνίες; Υπήρχαν διαχωριστικές γραμμές, όταν μαζί υπέγραφαν τους διάφορους αντιλαϊκούς κι αντεργατικούς νόμους, το ίδιο το Σύνταγμα και το δασοκτόνο νόμο; Υπήρχαν διαχωριστικές γραμμές στην κεφαλή της συνδικαλιστικής ηγεσίας όταν τα βρίσκανε, όταν μαζί σαμποτάριζαν τις εργατικές κινητοποιήσεις και κατέβαιναν σε «κοινωνικό διάλογο»; Μαζί δε γιορτάζουν την Πρωτομαγιά; Ακόμα και στον Γοργοπόταμο μαζί δεν πάνε...; Ολοι όλοι αντάμα...

Ας κοπιάσουν λοιπόν τώρα και να μας απαντήσουν: Εάν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στον Λάτση, στον Βαρδινογιάννη, στον Κόκκαλη, στον Μπόμπολα και τον φτωχό μεροκαματιάρη, τον άνεργο ή τον συνταξιούχο των 3 και 60. Εάν υπάρχει κάτι το κοινό, ανάμεσα στις πολυτελείς βίλες της Εκάλης και της Κηφισιάς και τα χαμόσπιτα των φτωχοσυνοικιών!

Ας κοπιάσουν λοιπόν να μας απαντήσουν, εάν υπάρχει κάτι το κοινό ανάμεσα στις ξενοδοχειακές ανέσεις και τις σουίτες των πολυτελών ιδιωτικών κλινικών και τα ράντζα στους διαδρόμους - με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού - των φτωχονοσοκομείων. Ανάμεσα στα μεγάλα κι απρόσιτα ιδιωτικά σχολειά των Βορ. Προαστίων και των φτωχών και ρημαγμένων σχολειών των συνοικιών και της επαρχίας με την έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Αν η μόρφωση είναι η ίδια κι αν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα παιδιά των μεν και των δε. Ανάμεσα στην πλουτοκρατία και την πλέμπα, τα μέγαρα και τα κουτούκια.

Οσο υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα της ανισότητας, της αδικίας, της εκμετάλλευσης, των επεμβάσεων, του πολέμου, της καταστροφής και του ολέθρου, οι διαχωριστικές ταξικές γραμμές, όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά και με τα χρόνια θα διευρύνονται και θα γιγαντώνουν.

Εάν οι ίδιοι οι λαοί δεν αποτινάξουν το ζυγό της υποταγής και της εκμετάλλευσης από πάνω τους και δεν αποφασίσουν να πάρουν στα χέρια τις τύχες τους, να συστρατευθούν κι οδηγηθούν προς ένα αύριο καλύτερο.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ