Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή θέση προς διαπραγμάτευση

Σε κοινή θέση, η οποία ωστόσο δε δόθηκε στη δημοσιότητα, κατέληξαν οι 25 ηγέτες, στο δείπνο εργασίας, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίζεται ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτώβρη 2005. Στόχος είναι η πλήρης ένταξη στο τέλος των διαπραγματεύσεων - που δεν μπορεί να είναι πριν το 2014 - χωρίς να εγγυώνται την ένταξη.

Την κοινή θέση των «25» θα παρουσίαζε η Ολλανδική Προεδρία, κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, στην τουρκική κυβέρνηση και η συζήτηση θα συνεχιστεί στην πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θολή ήταν η εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη στο ζήτημα της Κύπρου. Ο Ολλανδός προεδρεύων Γ. Π. Μπαλκενέντε δήλωσε ότι το θέμα της Κύπρου μένει ανοιχτό και θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Πηγές όμως της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου για τελωνειακή σύνδεση, από την πλευρά της Τουρκίας, θα γίνει πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβρη του 2005. Ιδιες πηγές ανέφεραν ότι η κοινή θέση των «25» για το Κυπριακό ικανοποιεί πλήρως και την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση.

Γενικότερα, η ελληνική κυβέρνηση θριαμβολογούσε, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι επιδιώξεις και οι θέσεις που θέλαμε να περάσουμε ικανοποιήθηκαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ