Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συγχορδία αναχρονισμού

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια συστηματική προσπάθεια «αναθεώρησης» ορισμένων πτυχών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με σκοπούς που, κατά τη γνώμη μας, δεν αφορούν στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, αλλά περισσότερο στη διαμόρφωση μιας «υγειονομικής ζώνης» γύρω από το ΚΚΕ, την ιστορία του, την ιδεολογία του, την πολιτική του δράση.

Μόλις χτες ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Δημ. Δημητράκος σε άρθρο του στο «Βήμα», υπό τον τίτλο «Πλην Λακεδαιμονίων», διατυπώνει κάποιες πολύ παλιές απόψεις, οι οποίες όμως αποκτούν σημασία εξαιτίας της συγκυρίας και της «συγχορδίας» του αναχρονισμού.

Ο κ. καθηγητής με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα του κ. Κάρολου Παπούλια για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας επιτίθεται κατά του ΚΚΕ και σημειώνει ότι με τη θέση του «αυτοτοποθετείται "εκτός συστήματος"». Στη συνέχεια ο ίδιος επιχειρεί μια λαθροχειρία ταυτίζοντας την κοινωνία με το «πολιτικό σύστημα» και τονίζει: «Δεν εκφράζει (το ΚΚΕ) μια εναλλακτική πολιτική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, αλλά μια ριζική αντίθεση στην τελευταία». Δηλαδή, το ΚΚΕ δεν είναι μόνο εξοβελιστέο από το «σύστημα», αλλά και από την κοινωνία...

Και για να μη μείνει αμφιβολία, ο κ. Δημητράκος προσδιορίζει τις συντεταγμένες του «συστήματος». Είναι, λέει, «η σταθερή ένταξη στο δυτικό οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό πρότυπο, δηλαδή στη δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία»! Με λίγα λόγια, ο κ. καθηγητής διατυπώνει τον κανόνα της νομιμότητας του «συστήματος», την οποία αυτονόητα στερείται το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο πολιτικό σύστημα ελέω συστήματος. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει επιβάλει την παρουσία του με τη δύναμη που αντλεί ως εκπρόσωπος και πρωτοπορία της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ από την ιδρυτική του διακήρυξη «αυτοτοποθετείται» κατά του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της υποτέλειας και δηλώνει ότι σκοπός του είναι η επαναστατική ανατροπή του.

Το ΚΚΕ ποτέ δε χρησιμοποίησε τη μεζούρα του «συστήματος» για να προσδιορίσει τη θέση του. Για τη δράση του από το 1917 μέχρι σήμερα, τη μόνη νομιμοποίηση που ζητάει είναι η νομιμοποίηση που του παρέχουν οι δεσμοί του με τα λαϊκά στρώματα, τους αγώνες τους, τις ελπίδες τους, τα συμφέροντά τους.

Βεβαίως, σ' αυτή την ιστορική διαδρομή δεν έλειψαν οι προσπάθειες εξόντωσης, με κάθε τρόπο, του Κόμματος. Δεν έλειψαν και οι περίοδοι παρανομίας. Δε γνωρίζουμε αν ο κ. Δημητράκος έχει κάποιες «νέες» σκέψεις επ' αυτού. Είναι καλό, πάντως, να κοιτάξει πού κατέληξαν οι προηγούμενες...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ