Τρίτη 4 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Πάμε για το 17ο Συνέδριο και δεν απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί δεν αποδίδεται αυτή η απήχηση θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ από ευρύτερα λαϊκά στρώματα την ώρα της κάλπης.

Το σπουδαιότερο είναι πως ο λαός μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και ιδιαίτερα της Σοβιετικής Ενωσης και με την ανελέητη προπαγάνδα δυσφήμισης του σοσιαλισμού, ο κόσμος τα έχει μπερδέψει.

Ωραία, οικοδόμησαν το σοσιαλισμό και τι κατάφεραν, μέσα σε μια νύχτα όλα διαλύθηκαν σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Δυστυχώς, αυτά είναι γεγονότα που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί. Σ' αυτό το ερώτημα εμείς σαν κομμουνιστές θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απαντήσουμε: τι δεν πήγε καλά στο χτίσιμο του σοσιαλισμού και απέτυχε; Και τι σοσιαλισμό θέλουμε;

Ο ιμπεριαλισμός του 21ου αιώνα δε συνταυτίζεται με τον καπιταλισμό του 20ού αιώνα, μα ούτε ο προλετάριος του Μαρξ και του Λένιν με το σημερινό εργάτη; Νομίζω πως δε χρειάζεται να σχολιάσω το πώς έχουν αλλάξει σήμερα οι συνθέσεις των τάξεων. Σήμερα στην πλειοψηφία τους οι εργάτες έχουν ανώτερη και ανώτατη μόρφωση και η αγροτική τάξη έχει αλλάξει στη σύνθεσή της. Γι' αυτό θα χρειαστεί να φτιάξουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα σε τέτοιο πλαίσιο που να ενώνει αυτές τις τάξεις, για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα. Για το 8ωρο, για την ασφάλιση που δυστυχώς πάνε να βγάλουν και φταίχτη τον εργαζόμενο γιατί δεν έχουν τα ταμεία τους να τους πληρώσουν, που πρώτα και κύρια φταίει το κράτος, που και σήμερα ακόμη δεν καταβάλλει όλα όσα πρέπει σύμφωνα με τους νόμους που αυτοί ψήφισαν και επίσης να επιβάλουν και στα ιδιωτικά ταμεία να καταβάλλονται όλες οι εισφορές των εργαζομένων.

Τώρα, όσον αφορά το σοσιαλισμό που προσπάθησαν να χτίσουν οι σύντροφοι στη Σοβιετική Ενωση, δεν έφταιξε το σύστημα, αλλά οι άνθρωποι που παραβίασαν τους κανόνες της θεωρίας στην πράξη. Χωρίς να καταφέρουν να ανεβάσουν τις υλικές και πνευματικές αξίες, χρησιμοποίησαν τους κανόνες του κομμουνισμού, πράγμα που είχε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα.

Ο σοσιαλισμός ήταν και θα είναι το μόνο σύστημα που θα βγάλει την ανθρωπότητα από την οπισθοδρόμηση και την αβεβαιότητα για το σήμερα και για το αύριο. Αρκεί οι λαοί να το καταλάβουν και να μην πέσουμε στη μοιρολατρία. Αλίμονο, αν το κεφάλαιο τα καταφέρει να χάσουμε την ελπίδα. Και ελπίδα και μέλλον υπάρχει, αρκεί εμείς να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Και αρκεί εμείς σωστά να κάνουμε τις συνθέσεις που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες.

Βλέπουμε σήμερα το Διευθυντήριο στις Βρυξέλλες να παίρνει ομόφωνες αποφάσεις που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.

Γι' αυτό θα χρειαστεί συντονισμένη δράση, πανευρωπαϊκά με όλα τα κομμουνιστικά κόμματα και κινήματα, διαφορετικά πιο εύκολα θα μας αντιμετωπίζουν και φυσικά σε κάθε χώρα, αρκεί σωστά να γίνεται συντονισμός δράσεων.

Εύχομαι ολόψυχα καλές επιτυχίες

Με εκτίμηση

Φώτης Γκόγκας

Αμπελώνας Λάρισας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ