Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου

Συνάντηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, είχε χτες βράδυ, στο σπίτι του πρωθυπουργού στη Ραφήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μαζί με τον αρχιεπίσκοπο, ήταν και ο πρωτοσύγκελος Θωμάς Συνοδινός. Παρά την ανταποδοτικότητα του χαρακτήρα, όπως λέγεται, του δείπνου, τέθηκαν όπως είθισται σε τέτοιες «κοινωνικές» εκδηλώσεις, από την πλευρά της Εκκλησίας, τα πιο σοβαρά θέματα που την απασχολούν (σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος Πατριαρχείου, εκκλησιαστική περιουσία, ανέγερση Συνοδικού Μεγάρου, άδεια για το τηλεοπτικό κανάλι) με χαλαρή, όπως λέγεται, διάθεση κι αφήνοντας «ξεκίνημα και διαδρομή» στον οικοδεσπότη. Από ό,τι φαίνεται, την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της υπουργού Παιδείας Μ.Γιαννάκου στο Φανάρι, στις 29 Ιανουαρίου, την απασχολεί να προλειάνει το έδαφος για να μην ανοίξει και το εκκλησιαστικό μέτωπο των σχέσεων, Εκκλησίας της Ελλάδος - Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ανθρωπιστική βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ενα εκατομμύριο παρά κάτι χιλιάδες ευρώ, είναι το ποσό που μαζεύτηκε από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 8.500 ενορίες όλης της χώρας, εκτός των τόνων συγκεκριμένου υλικού, που έχουν σταλεί και θα σταλούν με πλοίο -νοσοκομείο, με προσωπικό και γιατρούς στις πληγείσες περιοχές. Προσπάθεια και πρόθεση της «Αλληλεγγύης» είναι ν' απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα των περιοχών (50.000 σκηνές, παιδικά παιχνίδια και παιδικές χαρές για τα παιδιά) που επλήγησαν από το τσουνάμι και αυτά τα χρήματα να φύγουν από την Ελλάδα σε είδος, για τις ανάγκες των πληγέντων. Η ανθρωπιστική βοήθεια πηγαίνει σε συγκεκριμένους φορείς και με συγκεκριμένα αποδεικτικά.

Τα παραπάνω στοιχεία βγήκαν κατά τη χτεσινή ενημέρωση της Λ. Κανέλλη βουλευτή του ΚΚΕ, από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Η Λ.Κανέλλη δήλωσε, μεταξύ άλλων, τη σημασία αυτής της ενημέρωσης προς όλα τα κόμματα, για το πόσα χρήματα μαζεύτηκαν και ποιοι είναι οι στόχοι κατανομής τους, «σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία μη κυβερνητικών οργανώσεων άλλων σοβαρών και άλλων όχι, άλλων με καλές προθέσεις και άλλων ύποπτων και για χρήμα που έχει αρχίσει κι εμπορευματοποιείται πάνω στον πόνο και στον τρόπο που δείχνει ο κόσμος την αλληλεγγύη του».

Πάντως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η μεν πρώτη προτείνοντας να «σπάσει» η βοήθεια στα δύο και τα «κομμάτια» της να φθάσουν το ένα απ' ευθείας στις κυβερνήσεις και το άλλο μέσω διεθνών Οργανισμών, η δε δεύτερη με τις «συμβουλές» του βουλευτή Α.Λομβέρδου - κατά την πρόσφατη επίσκεψή του για να ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο - η Εκκλησία της Ελλάδος «να λάβει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την αξιοποίηση της βοήθειας από τον ΟΗΕ», φαίνεται πως δε συμφωνούν με τη διαδικασία που η Εκκλησία έχει προκρίνει. Φυσικά δεν παίρνουν υπ' όψη τους τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι μόνο το 15% της βοήθειας που διατίθεται μέσω των διεθνών οργανισμών φτάνει εκεί που πρέπει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ