Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Συνομιλίες» μετά τις «εκλογές»;

Για νέα διαδικασία και νέα πρόταση λύσης του Κυπριακού μίλησε ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο υιός Ντενκτάς ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για λύση, μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος να αποδεχτεί τώρα ένα σχέδιο, το οποίο απέρριψε πέρσι και πρόσθεσε ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη. Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, μπορεί να βασίζονται στο γεγονός ότι η Τουρκία χρειάζεται την ψήφο τους στις 3 Οκτώβρη όταν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να αναμένουν περισσότερες υποχωρήσεις. Μια τέτοια προσδοκία, συνέχισε, είναι απαράδεκτη.

Ο πατήρ Ντενκτάς, Ραούφ, δήλωσε ότι η «ελληνική κυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται τον τίτλο της νόμιμης κυβέρνησης και αποφεύγει μια συμφωνία στο Κυπριακό», με σκοπό «να καταστεί κυρίαρχη όλης της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι επιθυμεί συμφωνία, αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ με βάση το «σχέδιο Ανάν» και παραχωρήσεις από την «κυριαρχία και ανεξαρτησία» του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζιαοξίνγκ εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κινέζος υπουργός συναντήθηκε χτες στον Αγιο Μαυρίκιο με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Σώτο Ζακχαίο, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής των Υπό Ανάπτυξη Μικρών Νησιωτικών Κρατών.

Συνάντηση Ερντογάν - Ανάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στις 26 Γενάρη, στο Νταβός, για την επανέναρξη του χρονοδιαγράμματος για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Αυτό αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» με τίτλο «Εντονη κινητικότητα για την Κύπρο». Η εφημερίδα προσδιορίζει τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, το Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αγκάθια» στις συζητήσεις (2004-02-12 00:00:00.0)
Κινητικότητα εν μέσω έντονων πιέσεων (2004-02-04 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί πιέζουν τη Λευκωσία (2004-01-27 00:00:00.0)
Για δύο ισότιμα κράτη κάνει λόγο ο Ερντογάν (2003-05-10 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις... (2003-05-06 00:00:00.0)
Ανοιχτή διάσταση απόψεων Ερντογάν - Ντενκτάς (2003-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ