Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Αμερικανοί πιέζουν τη Λευκωσία

Η Ουάσιγκτον μεθοδεύει διαδικασίες που οδηγούν το Κυπριακό εκτός πλαισίου του ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη των επιλογών της στο Κυπριακό, καθώς ο «διεθνής παράγων» κλιμακώνει τις πιέσεις, ζητώντας από τη Λευκωσία «περισσότερη ευελιξία», προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος πριν την τυπική ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η ελληνική πλευρά περιγράφονται από την τάση που εντέχνως καλλιεργείται για τον ορισμό Αμερικανού διαιτητή για το Κυπριακό. Ηδη η Αγκυρα έχει υποβάλει σχετική πρόταση για τον ορισμό επιδιαιτητή και η Ουάσιγκτον κατευθύνει τις πιέσεις της προς την ελληνική πλευρά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ τηλεφώνησε στον Γ. Παπανδρέου την περασμένη βδομάδα και του ζήτησε να «πείσει» τη Λευκωσία να εμφανιστεί με μεγαλύτερη ευελιξία στο τραπέζι των συνομιλιών. Μάλιστα, όπως φάνηκε από όσα έγιναν γνωστά από αυτή τη συνομιλία οι Αμερικανοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις τουρκικές τοποθετήσεις για το Κυπριακό, όπως αυτές εκφράστηκαν την περασμένη βδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αγκυρα.

Οι τοποθετήσεις αυτές, ωστόσο, δεν ικανοποιούν την ελληνική πλευρά. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε τις τελευταίες τουρκικές τοποθετήσεις «ασαφείς». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι μια ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής θέσης, ώστε να καταστεί δυνατή, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Για τις τελευταίες παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό, ενημέρωσε τηλεφωνικά ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι Τούρκοι δείχνουν να θέλουν την προώθηση του θέματος, αλλά πρέπει να αποδεχτούν το «σχέδιο Ανάν». Οπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, οι δυσκολίες για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου οφείλονται στη στάση που τηρεί η Τουρκία και στο ρόλο που συνεχίζει να παίζει ο Ραούφ Ντενκτάς. Παράλληλα, σημείωσε ότι το σχέδιο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας κινείται εκτός του «σχεδίου» του Κόφι Ανάν.

Εν τω μεταξύ λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην Αγκυρα και τον Ραούφ Ντενκτάς. Οπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν «κατά τη σύσκεψη με τους Ραούφ Ντενκτάς, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».

Οταν ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τον «μεσολαβητή» που θα προτιμούσε η τουρκική κυβέρνηση, με δεδομένη την πρόταση που έκανε ο ίδιος στον γγ του ΟΗΕ περί αλλαγής του εκπροσώπου του στο Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να είναι ουδέτερος και με πολιτική βαρύτητα». Επίσης, σε ερώτηση για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, απάντησε ότι «δεν μπορεί να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος, αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ