Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
«ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Κυβερνητική εύνοια και χρηματιστηριακές κομπίνες...

Η «Τεχνική Ολυμπιακή», με μεγαλομέτοχο τον Κωνσταντίνο Στέγγο, αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους, όχι μόνο στον κατασκευαστικό τομέα, όπου κυρίως δραστηριοποιείται η θυγατρική της «Μοχλός», με έδρα την Πάτρα. Πρόκειται για έναν όμιλο με δεκάδες θυγατρικές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ, τη Ρουμανία κ.α.

Η «Τεχνική Ολυμπιακή» ιδρύθηκε το 1995, μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και από τότε άρχισε η κάθετη άνοδός της, με την εξαγορά πολλών εταιριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο συνολικός τζίρος του πρώτου εννιάμηνου του 2003 ανερχόταν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις σε 850 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις κατασκευές μεγάλη συμμετοχή έχει τόσο στα έργα της Εγνατίας Οδού, όσο και σε αρκετά Ολυμπιακά έργα.

Πολλές φορές στο παρελθόν, ο όμιλος, αλλά και ο μεγαλομέτοχός του, έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη με τις περίεργες δραστηριότητές του. Πιο συγκεκριμένα, τη διετία 1999 - 2000 (την περίοδο του μεγάλου «κραχ» του Χρηματιστηρίου) πραγματοποίησε δύο αλλεπάλληλες υπέρογκες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά, που πλήρωσαν οι επενδυτές, αγοράστηκαν τόσο το συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» κοψοχρονιάς από την Εθνική Τράπεζα, όσο και η τεχνική εταιρία «Μοχλός», ενώ οι δικαστικές αρχές ελέγχουν την ανάμειξη μελών της οικογένειας Στέγγου στην περιβόητη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, το 2002 επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρία ύψους 50.000 ευρώ για παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η εύνοια της συγκεκριμένης εταιρίας από την κυβέρνηση φαίνεται και από άλλες δύο περιπτώσεις: Από το γεγονός ότι το 2002 κατέθεσε ειδική τροπολογία για να αποκτήσει αυτή την άδεια καζίνου στο «Πόρτο Καρράς», αφού προηγούμενα είχε φροντίσει να κάνει ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που όφειλε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, με άλλη τροπολογία. Εισφορές, δηλαδή, οι οποίες χρεώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή σε όλους μας.

Η άλλη περίπτωση αφορά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αφού η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει στο «Πόρτο Καρράς», πλήρωσε σημαντικό τμήμα της ανακαίνισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ανακαινίσεις βέβαια που ωφέλησαν αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του...

Και κάτι τελευταίο: Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε περιοδεία του στη Θεσσαλία θριαμβολογούσε για τα Ολυμπιακά έργα που αλλάζουν την όψη της ελληνικής επαρχίας. Και χρησιμοποίησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, το οποίο ανατέθηκε και κατασκευάστηκε από την εταιρία του κ. Στέγγου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ