Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δυσοίωνο το μέλλον για αγρότες - μικρομεσαίους

Δυσοίωνο προοιωνίζεται το μέλλον για αγρότες και μικρομεσαίους, αν στις επερχόμενες εκλογές στηρίξουν ΠΑΣΟΚ και γενικά το δικομματισμό. Τις άσχημες μέρες που ετοιμάζουν δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε ο φερόμενος ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Περιοδεύοντας το Σαββατοκύριακο στη Δυτική Ελλάδα, έσπευσε να τους προετοιμάσει για μακρά περίοδο δουλιάς δίχως πραγματικό αντίκρισμα. Επιπλέον, δεν μπόρεσε να αποφύγει λαϊκισμούς και ανέξοδες υποσχέσεις, λέγοντας άλλα από όσα οι κρατούντες έχουν υπογράψει στο Διευθυντήριο της ΕΕ.

Περιγράφοντας το τι μέλλει γενέσθαι για τον αγροτικό κόσμο από μια πιθανή διακυβέρνησή του, υπεραμύνθηκε της Νέας Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, η οποία όμως στρέφεται ευθέως κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς. Υποστήριξε ότι διασφαλίζει τα αγροτικά εισοδήματα μέχρι το 2013, ενώ ήδη κόβονται οι επιδοτήσεις (π.χ. στην παραγωγή του λαδιού) σχεδόν στο μισό.

Κάλεσε το ακροατήριό του εκτός από την αγροτική καλλιέργεια, να στραφεί παράλληλα και στην «τουριστική ανάπτυξη, την παραδοσιακή οικοτεχνία, τη γαστρονομική ποιότητα, τον πολιτιστικό πλούτο», σε «δραστηριότητες πολυαπασχόλησης, απασχόλησης δηλαδή και πέρα του αγροτικού τομέα, όπως είναι ο αγροτουρισμός, η αγροβιομηχανία, η βιοτεχνία, η παραδοσιακή βιοτεχνία, οικοτεχνία και άλλα, που δίνει τις δυνατότητες μιας πλήρους και δημιουργικής οικογενειακής απασχόλησης». Εδειξε έτσι πως ό,τι επαγγέλλεται δε θα αρκεί για να ζήσει η φτωχομεσαία αγροτική οικογένεια, αλλά θα πρέπει διαρκώς να ψάχνει κι αλλού εισόδημα. Παράλληλα, παραπλάνησε τους ψηφοφόρους ότι θα μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, αποκρύπτοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες απαιτούν επενδύσεις απαγορευτικές για τα μικρά εισοδήματα.

Κατά τα λοιπά, υποσχέθηκε τεχνική και συμβουλευτική στήριξη στους νέους γεωργούς, τη σύσταση του «Συμβούλου του αγρότη», των «Κέντρων Εξυπηρέτησης του Αγρότη» που «θα μπορούν μάλιστα να λειτουργούν ενισχυμένα με νέους εθελοντές», φορολογικά κίνητρα, «βελτίωση των κινήτρων για απόκτηση γης και κατοικίας» και άλλα εύηχα μέτρα, τα περισσότερα κενά περιεχομένου, είτε γιατί αποτελούν ασπιρίνη μπροστά στη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, είτε διότι δεν επιτρέπονται από τα όσα έχουν εδώ και καιρό συναποφασίσει οι θιασώτες της ΟΝΕ στις Βρυξέλλες, με πρώτο και κύριο μέλημά τους την κατακόρυφη μείωση του αγροτικού δυναμικού της ΕΕ.

Αναφερόμενος στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες έκανε λόγο για διάφορα «προγράμματα επιχειρηματικότητας», που στα λόγια μοιράζουν επιδοτήσεις και έργα υποδομής (π.χ. ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου), που καθυστέρησαν δεκαετίες να γίνουν ή ακόμα τα περιμένουμε και εν τω μεταξύ κόστισαν αρκετά πολύ πάνω από την αρχική τους αξία με τα πανωπροίκια των εργολάβων. Μίλησε για «Αρχές» που σύστησε η κυβέρνηση (π.χ. «Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης», «Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού», «Παρατηρητήριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»), όλες χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Πέταξε το πυροτέχνημα μιας μείωσης της φορολογίας τους και όλα αυτά ενώ καθημερινά μπαίνουν λουκέτα και χαρακτηριστικά το μικρομεσαίο εμπόριο στενάζει και συνθλίβεται, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στον ασύδοτο ανταγωνισμό με το μεγάλο, μονοπωλιακό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ