Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μη χάσουμε το «δάσος», τη δασοκτόνα πολιτική

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση για την «τροπολογία Πάχτα»

Την επισήμανση ότι το κύριο είναι η πολιτική που αποχαρακτηρίζει τα δάση και τα ιδιωτικοποιεί έκανε η Αλέκα Παπαρήγα όταν ρωτήθηκε και πάλι χτες για την «τροπολογία Πάχτα».

Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο:

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας γιατί βλέπουμε ότι η υπόθεση της περίφημης τροπολογίας του κ. Πάχτα αντί να ησυχάζει όλο και διογκώνεται και θα ήθελα την άποψή σας.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρόκειται για μια εγκληματική πράξη από όποια πλευρά κι αν την πάρεις: Περιβάλλον, ιδιωτικοποίηση. Γιατί για μας βεβαίως έχει ιδιωτικοποιηθεί όλη αυτή η περιοχή αλλά εμείς δε νομιμοποιούμε καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Ομως, πολύ φοβάμαι ότι η επικέντρωση σε αυτό το ζήτημα βοηθάει να συγκεντρώσουμε την προσοχή στο δέντρο και όχι στο δάσος και το δάσος το λέω στην κυριολεξία. Αρθρο 24 του Συντάγματος: Αφησε ορθάνοιχτες τις πόρτες να αποχαρακτηρίζονται περιοχές και τελικά η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια χώρα που έχει μόνο φρύγανα και θάμνους. Τίποτα άλλο δε θα βλέπουμε.

Δεύτερον, υπάρχει και ο δασοκτόνος νόμος...

Επομένως, ο κ. Παπανδρέου, αντί να δημιουργεί εντυπώσεις καθαιρώντας ή επιβάλλοντας ποινές στους 9, αυτό είναι κι ένα θέμα δικό του στο κάτω κάτω, εσωκομματικό, θα έπρεπε πριν από όλα να βάλει στο αρχείο το νόμο για τα δάση. Για μας υπάρχει θέμα και στο Σύνταγμα. Διότι το Σύνταγμα δίνει το πράσινο φως.

Τέλος, θέλω να έρθω και σε ένα άλλο ζήτημα. Γίνεται πολλή συζήτηση για διαπλοκή. Υπάρχει διαπλοκή; Βεβαίως υπάρχει. Ομως να το ξεκαθαρίσουμε: Πότε η διαπλοκή πολλαπλασιάζεται και διεισδύει παντού, με δυσμενείς επιδράσεις και μέσα στο λαό; Οταν έχεις να κάνεις με κράτος κεφαλαίου, όταν έχεις να κάνεις με πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Ανθρωποι οι οποίοι θα είναι ευάλωτοι σε εξαγορά θα υπάρχουν πάντα.

Το ζήτημα όμως είναι το θερμοκήπιο που τα καλλιεργεί αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό λέω να δούμε το δέντρο, να μην το ξεχάσουμε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα χάσουμε ολόκληρο το δάσος. Και πρέπει να το σκεφτόμαστε ολόκληρο το δάσος και όταν είμαστε μπροστά στην κάλπη.

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, να επιμείνω κι εγώ λίγο σε σχέση με την τροπολογία. Θα ήθελα ένα σχόλιο σε σχέση με την κίνηση του κ. Παπανδρέου να αποπέμψει 9 βουλευτές του και τον υπουργό.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο από τη σκοπιά πώς αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ουδέποτε θυμάμαι το Κόμμα να αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Βεβαίως ως Κόμμα είμαστε πάντα πολύ αυστηροί και έτσι πρέπει να είμαστε, όταν στελέχη, μέλη του προχωρούν σε ενέργειες, οι οποίες - το θέμα δεν είναι αν πλήττουν στενά το Κόμμα και την εικόνα του - κυρίως πλήττουν λαϊκά συμφέροντα. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αδέκαστοι. Αλλά οπωσδήποτε φροντίζουμε ν' ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες.

Δεν έχω όμως λόγο εγώ αυτή τη στιγμή, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ για να μπω σε αυτές τις περιπτώσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί καμιά φορά ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ και λένε «Καλά, εσείς σαν ΚΚΕ έχετε ξεμπερδέψει με τη διαδικασία». Εμείς δίνουμε σημασία και στη διαδικασία και ο καθένας έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω τι γίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τι διαδικασίες υπάρχουν, δεν είμαι γνώστης των καταστατικών διαδικασιών, έχω όμως την υποψία ότι δε θα δρούσε έτσι ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σημίτης ή ο κ. Χρυσοχοΐδης, αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος. Γιατί, ξέρετε, έχουν περάσει σημεία και τέρατα.

Πάντως, εγώ αν έβγαινα δημόσια και είχα αναγγείλει κάποιες ποινές σε κάποιους συντρόφους, η Κεντρική Επιτροπή θα μου είχε πει αντίο αμέσως, θα με είχε αποχαιρετίσει αυτομάτως! Και έτσι είναι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η υποκρισία στο αποκορύφωμα (2009-08-26 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίηση της γης είναι ο σπινθήρας (2007-08-25 00:00:00.0)
Οπλο στα χέρια του λαού (2007-07-20 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση χαρίζει χιλιάδες στρέμματα σε μεγαλοξενοδόχο... (2004-01-22 00:00:00.0)
Προσπάθεια λαφυραγώγησης αριστερών, αγωνιστικών ψήφων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2002-02-21 00:00:00.0)
Στην εκλογική μάχη κρίνονται οι θέσεις των κομμάτων (2000-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ