Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ευκαιρία για «ανατροπή σκηνικού»

Να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά οφέλη, ακόμα και να ανατρέψει το σκηνικό και να αναλάβει την «πρωτοβουλία του προεκλογικού παιχνιδιού», επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή την τροπολογία Πάχτα.

Αν και η αντίδρασή της στη συγκεκριμένη τροπολογία αφορούσε τη διαδικασία της ψήφισής της από τη Βουλή χωρίς ποτέ να θίξει την ουσία, επιχειρεί να πείσει ότι χάρη στη δική της παρέμβαση αποσύρθηκε η τροπολογία και να υποχρεώσει τον Γ. Παπανδρέου να απολογείται για τη διαφθορά στο «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, δεν παραδέχεται καμία πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι τρεις βουλευτές της είχαν αρχικά προσυπογράψει την αμαρτωλή τροπολογία.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς ο Κ. Καραμανλής στις ομιλίες του στο Ηράκλειο και την Ιεράπετρα της Κρήτης, επιχειρώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια «νέα έκρηξη φαινομένων διαφθοράς και υποκρισίας στο σύστημα ΠΑΣΟΚ», μίλησε για προσπάθεια εκποίησης δημόσιας περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες - η έμφαση δίνεται στις διαδικασίες - και για «μια βιομηχανία κατάθεσης νομοσχεδίων και τροπολογιών, που κρύβουν προεκλογικές σκοπιμότητες, που κρύβουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, που κρύβουν εξαρτήσεις και διαπλοκές». Το ζήτημα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι «η προσβολή του Κοινοβουλίου». Αναφερόμενος στην τροπολογία Πάχτα, υποστήριξε ότι «ύστερα από δική μας παρέμβαση στον πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα φέρει άλλη τροπολογία για να την καταργήσει», γεγονός που, όπως είπε, υποχρέωσε τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση και να «συρθεί από την παρέμβασή μας». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης και η πρώτη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για το θέμα εξεδόθη αργά το απόγευμα της Παρασκευής και αφού είχε γίνει θέμα από τα κανάλια...

Μετά την υπερφαλάγγιση των ενστάσεων και «αιτημάτων» της ΝΔ από τον Γ. Παπανδρέου (αποπομπή Πάχτα, «αποκεφαλισμός» των 9 βουλευτών), αυτό που βρήκε να καταλογίσει ο Κ. Καραμανλής ήταν «γιατί η παρέμβαση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εκδηλώθηκε με τόση καθυστέρηση», ενώ τον κάλεσε να απολογηθεί για την τροπολογία που παραδίδει σε ιδιώτες την εποπτεία στα καζίνο, την τροπολογία που διαγράφει τις ευθύνες για το έγκλημα του χρηματιστηρίου, για τις αδιαφανείς διαδικασίες στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις υπερβάσεις στο κόστος των δημοσίων έργων. Επανέφερε το θέμα της «ακυβερνησίας» αναρωτώμενος «ο πρωθυπουργός πού βρίσκεται; τι κάνει; τι λέει; ποιος κυβερνά;».

Πλήρη κάλυψη στους τρεις βουλευτές της ΝΔ (Ελσα Παπαδημητρίου, Αν. Σπηλιόπουλος και Ηλ. Φωτιάδης) που είχαν υπογράψει την ίδια τροπολογία όταν κατατέθηκε την προηγούμενη φορά, πρόσφερε χτες ο Γ. Σουφλιάς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί αυτά τα στελέχη απέσυραν την υπογραφή τους, όταν ενημερώθηκαν ότι πρόκειται περί σκανδάλου, δήλωσε ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού. Ως ισχυρό επιχείρημα του κόμματός του ανέδειξε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στις 2 Δεκέμβρη είχε δηλώσει ότι «αυτό είναι ένα σκάνδαλο και δεν πρέπει να ψηφιστεί». Αποκαλύπτοντας τις επιδιώξεις του κόμματός του για το πώς θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση, είπε με νόημα: «Σημασία έχει τώρα να ανατρέψουμε την πραγματικότητα»...

Χαρακτηριστική, πάντως, των μεθόδων που χρησιμοποιούν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ήταν η ομολογία του βουλευτή Αν. Σπηλιόπουλου, ότι τον πλησίασαν στη Βουλή άνθρωποι της εταιρίας (σ.σ. του Στέγγου), και του ζήτησαν να υπογράψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ