Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΚΛΟΓΕΣ 7ης ΜΑΡΤΗ
Σημαντικές προθεσμίες

Μέχρι τις 14 Φλεβάρη θα πρέπει οι Γενικοί Γραμματείς (ΓΓ) των 13 Περιφερειών της χώρας να συγκροτήσουν στις έδρες των νομών τις τοπικές επιτροπές ελέγχου εκλογικών παραβιάσεων, οι οποίες αναλαμβάνουν την τήρηση των υποχρεώσεων κομμάτων και υποψηφίων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, οι ΓΓ Περιφερειών ενημερώθηκαν για τις άμεσες ενέργειές τους, ενόψει των εκλογών. Πέρα από τη συγκρότηση των παραπάνω επιτροπών, λοιπόν, οι ΓΓ Περιφερειών θα πρέπει να διαθέσουν στα κόμματα συγκεκριμένους χώρους για την προβολή τους, εφόσον τα δημοτικά συμβούλια δεν το πράξουν. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο (κι αυτό με τη σειρά του την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) για τους μόνιμους υπαλλήλους που μπορούν να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Ακόμη, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της 6ης Μαρτίου, οι ΓΓ Περιφερειών θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο για την εμφάνιση των εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων της περιφέρειάς τους. Αυτοί θυμίζουμε ότι θα πρέπει να βρίσκονται στον τόπο διορισμού τους δύο μέρες πριν την ψηφοφορία.

Τέλος, ρυθμίστηκαν κάποια διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη χορήγηση κανονικής άδειας σε μόνιμους υπαλλήλους μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, την επιβολή κυρώσεων σε αιρετούς σε περιπτώσεις αμέλειας εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, κλπ.

Οι κυριότερες προθεσμίες

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών και με πιθανολογούμενη ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών την 11η Φλεβάρη, ισχύουν οι ακόλουθες προθεσμίες:

- Στις 11/2 ξεκινά η προεκλογική περίοδος, οπότε και διαλύεται η Βουλή.

- Στις 13/2 λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων από τους στρατιωτικούς, κλπ. που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

- Στις 16/2 λήγει η προθεσμία για την αποστολή των παραπάνω καταστάσεων των στρατιωτικών στον πρόεδρο Πρωτοδικών.

- Στις 19/2 λήγει η προθεσμία για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των στρατιωτικών.

- Μέχρι τις 20/2 τα κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν στον πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το όνομα και το έμβλημά τους, καθώς επίσης να κάνουν δήλωση συνασπισμού περισσότερων συνεργαζόμενων κομμάτων. Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία για την πρόταση των υποψηφίων και την υποβολή παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας.

- Στις 21/2 ανακηρύσσονται από τα αρμόδια δικαστήρια πρωτοδικών οι υποψήφιοι.

- Στις 24/2 λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών. Αυτοί ανακηρύσσονται από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου μια μέρα μετά, δηλαδή στις 25/2.

- Επίσης, στις 25/2 οι νομάρχες θα πρέπει να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα εκλογικά τμήματα.

- Στις 26/2 θα πρέπει να έχουν σταλεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι ονομαστικές καταστάσεις των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, κλπ. καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων. Επίσης, στις 26/2 οι νομάρχες πρέπει να έχουν καθορίσει τα εκλογικά τμήματα. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να ενημερώσει την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν. Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία διορισμού ή κλήρωσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

- Στις 27/2 λήγει η προθεσμία που έχουν τα κόμματα για να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων. Επίσης, μέχρι τις 27/2 μπορούν τα κόμματα, σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου, να προτείνουν άλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ