Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Χωρίς ταυτότητα

Σε ηλικία 18 ετών, η πολιτεία μού έδωσε ένα δελτίο ταυτότητας, στο οποίο περιέχονται όλα τα στοιχεία μου (όνομα, επώνυμο, γένος, τόπος γέννησης κλπ.) και το οποίο πιστοποιεί, νομίζω, ότι είμαι πρόσωπο υπαρκτό και πολίτης αυτής της χώρας. Η ίδια η πολιτεία, όμως, που μου χορήγησε αυτό το «πιστοποιητικό» με τις υπογραφές της και τις βούλες, το αμφισβητεί εξ ολοκλήρου και θεωρεί ότι ελόγου μου δεν ...υφίσταμαι, δεν υπάρχω. Για τους εξουσιαστές μου, δηλαδή, εγώ ο ταλαίπωρος βιοπαλαιστής, ο παρίας αυτού του τόπου, είμαι ως «μη ων» ή, αν θέλετε διαφορετικά, ο πολίτης Κανένας. Και δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό, οι κύριοι αυτοί με έχουν σβήσει από τα κιτάπια τους, από καιρό και με έχουν γραμμένο μόνο στα ...παλιά τους υποδήματα. Εκεί ακριβώς που είναι σημειωμένοι και άπειροι άλλοι σαν και μένα. Εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μικρομαγαζάτορες κλπ.

Εγώ, λοιπόν, ο «ανύπαρκτος», ο ξεγραμμένος πολίτης έχω αφεθεί εντελώς στην τύχη μου να βολοδέρνω, να υφίσταμαι παντός είδους εκμετάλλευση και αδικία και το κράτος να μη γυρίζει να μου ρίξει έστω μια ματιά. Η πολιτεία, δηλαδή, αδιαφορεί συστηματικά, αν έχω δουλιά, αν έχω ένα κεραμίδι να βάλω το κεφάλι μου, αν με ξεθεώνει το αφεντικό για ένα λειψό μεροκάματο ή αν με υποχρεώνει να εκτελώ επικίνδυνες εργασίες, χωρίς τα στοιχειώδη έστω μέτρα προστασίας. Την ίδια αδιάφορη, απάνθρωπη θα έλεγα, στάση τηρεί το κράτος απέναντί μου και όταν ο εργοδότης μου με έχει ανασφάλιστο, όταν με απολύει παράνομα ή όταν μετά σαράντα χρόνια βιοπάλης, αποσύρομαι από τη δουλιά και εισπράττω μια σύνταξη ντροπής. Με δυο λόγια, «καρφάκι δεν καίγεται» στους εξουσιαστές μου, για το αν πεινώ, αν κρυώνω, αν ταλαιπωρούμαι και αν συνθλίβομαι καθημερινά ως άτομο. Γι' αυτούς δεν είμαι τίποτε, είμαι, όπως είπαμε, ο Κανένας.

* * *

Ετσι «χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ», μου έχουν αφαιρέσει την «ταυτότητά» μου οι θλιβεροί άρχοντες και όταν καμιά φορά τους ζορίζω, που ενεργούν απέναντί μου ως να μην υπάρχω, ξέρετε τι κάνουν; Πιάνουν οι κύριοι και μου εκδίδουν ένα νέο πλαστό δελτίο, όπου στη θέση του πραγματικού μου ονόματος γράφουν το όνομα ...«Γάιδαρος», «Μαφία», «Υποκινούμενος», «Ταραξίας» κλπ. Ολα αυτά συμβαίνουν για χρόνια ολόκληρα σε βάρος μου και ειλικρινά, θα είχα πειστεί κι εγώ ότι ...δεν υπάρχω, αν δε με θυμόντουσαν η Στρατολογία, η Εφορία, οι Τράπεζες για τα τοκογλυφικά δάνεια που χρωστώ και οι υποψήφιοι βουλευτές κάθε φορά που γίνονται εκλογές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το κράτος με ανασύρει από την αφάνεια και με επαναφέρει «εν ζωή». Και με καλεί να υπηρετήσω τη θητεία μου, να πληρώσω αγόγγυστα τους φόρους και τις δόσεις και, φυσικά, να προσέλθω στην κάλπη για να ψηφίσω. Διότι ως πολίτης Κανένας δεν έχω βέβαια δικαιώματα, αλλά υποχρεώσεις έχω ουκ ολίγες.

* * *

Αυτά συμβαίνουν χρόνια ολόκληρα, όπως είπα, με την «ταυτότητά» μου και το ζητούμενο, φυσικά, στα νέα δελτία αναγνώρισης που πρόκειται να εκδώσει το κράτος δεν είναι, αν θα αναγράφεται ή όχι το θρήσκευμά μου. Το ζητούμενο είναι εγώ, ο πολίτης Κανένας, να αποκτήσω ταυτότητα και οντότητα και να μην είμαι ανύπαρκτος, όπως τώρα. Αλλωστε, όσον αφορά το θρήσκευμά μου, είναι σε όλους γνωστό το ότι πρεσβεύω και περιττό, επομένως, να αναγράφεται στο δελτίο μου. Ετσι, δηλαδή, που μου έχουν αλλάξει την πίστη οι «εκσυγχρονιστές», με τη «Σύγκλιση», την «Ενοποίηση» και την ΟΝΕ, είμαι από καιρό πλέον ...καθολικώς διαμαρτυρόμενος!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ