Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αρχίζει η συζήτηση για τη νέα διοικητική διάρθρωση

Στο τραπέζι τίθεται σήμερα η αλλαγή της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, με ένα περιεχόμενο θολό και μία διαδικασία αμφιβόλου αποδοχής και αξιοπιστίας - πολλοί αιρετοί κάνουν λόγο για προειλημμένες αποφάσεις, ενώ σχεδόν πάντα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον «κοινωνικό διάλογο» ως προσχηματικό μέσο επιβολής των επιλογών της.

Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτού του «διαλόγου», που τυπικά ξεκινά τον Ιούνη, αφού θα έχει συγκροτηθεί η επιτροπή με τους εμπλεκόμενους φορείς, συναντάται σήμερα η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Το περιεχόμενο της συνάντησης τυπικά αφορά την «προώθηση θεμάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και τη συζήτηση επί του ψηφίσματος του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ», όπως, όμως, διαρρέεται, η συζήτηση θα εστιαστεί στη νέα διοικητική διάρθρωση. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σενάρια, στη βάση μελέτης του καθηγητή Α. Μακρυδημήτρη, την οποία είχε παραγγείλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια, ενδεχομένως να υπάρξει μείωση των μικρών «Καποδιστριακών» δήμων, εφόσον προχωρήσουν οι διαδημοτικές συνεργασίες. Επίσης, μελετάται η κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με τη μορφή που έχουν σήμερα και, αντίθετα, η επέκτασή τους στα όρια των σημερινών περιφερειών της χώρας.

Η υλοποίηση αυτών των σεναρίων φέρεται να έχει μακρινό ορίζοντα - σίγουρα μετά τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002 - καθώς ο «Καποδίστριας» βρίσκεται μόλις στο δεύτερο χρόνο εφαρμογής του και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διανύει τη δεύτερη θητεία της. Αντίθετα, πιο κοντινή φέρεται η θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα και ιδιαίτερα στην Αττική, κάτι για το οποίο πιέζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, με όπλο και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενα σενάριο λέει πως ...μητροπολίτης θα είναι είτε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού, είτε αυτός, που θα εκλέγεται από τους αιρετούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο εκλογής του «μητροπολίτη» απομακρύνεται. Αντίθετα, προβάλλεται ως σχήμα λειτουργίας της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης η διαδημοτική συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με το μεγαλύτερο δήμο σε ρόλο συντονιστή.

Κοινή βάση, πάντως, των όποιων σεναρίων είναι η παραπέρα συγκεντροποίηση των εξουσιών, με σαφή στόχο την ευκολότερη διοχέτευση των επιλογών του κράτους - στρατηγείου, στα υπόλοιπα επίπεδα διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ