Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγανάκτηση για την ατιμωρησία των ενόχων

Εκδικάστηκε χτες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά δύο εργολάβων, που κατέθεσαν 24 ένοικοι πολυκατοικίας στη Μεταμόρφωση, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά

Πόνος και αγανάκτηση χτες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, από τους 24 ενοίκους της πολυκατοικίας της οδού Ψυχάρη 21 στη Μεταμόρφωση, που κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, οδηγώντας στο θάνατο 16 αγαπημένα τους πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά. Πόνος για τον ξαφνικό και άδικο χαμό των ανθρώπων τους και αγανάκτηση, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε κανένα. Η πολυκατοικία είχε χτιστεί με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, ενώ από την αρχή παρουσίαζε τεράστιες ελλείψεις και κακοτεχνίες. Μπόρεσε και άντεξε στο σεισμό του 1981. Οχι, όμως, και του 1999.

Οι συγγενείς των θυμάτων, ένοικοι και οι ίδιοι που σώθηκαν κατά τύχη, προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των εργολάβων Αναστάσιου Κανελλόπουλου και Βασιλείου Γιαννόπουλου, καθώς και των συζύγων τους Αγγελικής και Πολυξένης, αντίστοιχα (που τους είχαν πουλήσει τα διαμερίσματα), μέχρι του ποσού των 3 δισ. δρχ. Η αίτηση εκδικάστηκε χτες σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς οι εργολάβοι αποποιήθηκαν των ευθυνών τους, μεταθέτοντάς τες στον πολιτικό μηχανικό Δημ. Καρυάδη και σε κάποιο τρίτο εργολάβο, τον Γ. Καλογερόπουλο.

Ως μάρτυρας των συγγενών, κατέθεσε ο μηχανολόγος μηχανικός Χρήστος Κουτσουμπής, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός ως προς τα εγκληματικά κατασκευαστικά λάθη της μοιραίας πολυκατοικίας. «Υπήρχαν - είπε - δοκάρια, σε άλλα τους σημεία ανθεκτικά και σε άλλα όχι. Τσέρκια πολύ λεπτά. Πολλές κακοτεχνίες. Το τσιμέντο ήταν αδόμητο και ανομοιόμορφα δομημένο. Στις πλάκες είχε μπει πολλή άμμος και χαλίκι και καθόλου τσιμέντο»!

Από την πλευρά των δύο εργολάβων, εξετάστηκε ως μάρτυρας ο αρχιτέκτων μηχανικός Γιώργος Παπαθωμάς. Υποστήριξε ότι δεν ευθύνονται για τις κακοτεχνίες. Για τον Β. Γιαννόπουλο και τη σύζυγό του, ανέφερε ειδικότερα ότι δε φέρουν καμιά ευθύνη, γιατί ο πρώτος δεν είχε σχέση με την κατασκευή και η δεύτερη ήταν απλή οικοπεδούχος. Κατέθεσε, επίσης, ο Αριστ. Καλογερόπουλος, αδελφός του τρίτου εργολάβου, εναντίον του οποίου στρέφονται οι εργολάβοι Κανελλόπουλος και Γιαννόπουλος. «Ο αδελφός μου - είπε - έφτιαξε το ξυλότυπο της οικοδομής και έριξε το μπετόν, βάσει των οδηγιών που του έδωσαν οι Α. Κανελλόπουλος και Δ. Καρυάδης. Τον Γιαννόπουλο δεν τον γνώριζε».

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του. Μέχρι τότε ισχύει η προσωρινή διαταγή, που απαγορεύει κάθε νομική μεταβολή στην κατάσταση της περιουσίας των εργολάβων. Οι συγγενείς των 16 νεκρών ξέσπασαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, καταγγέλλοντας ότι τους στέλνουν «από τον Αννα στον Καϊάφα, από τον εργολάβο στον μηχανικό και το αντίθετο» και άκρη δε βρίσκουν μέχρι σήμερα στο ζήτημα των ευθυνών. Ο πόνος τους ήταν τόσος, που τα έβαλαν και με τον συνήγορο της άλλης πλευράς, Δ. Πουλαντζά: «Πώς μπορείτε και υπηρετείτε αυτούς τους ανθρώπους, που συνεχίζουν να πουλούν ομαδικούς τάφους;». Ο δικός τους συνήγορος Σ. Κεχαγιόγλου σημείωσε την καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση του πορίσματος από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί και η ποινική διαδικασία, η οποία εκκρεμεί στη 16η τακτική ανακρίτρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ